Figurinen gör comeback på Stockholms Auktionsverk i ny utställning i samarbete med IKEA

ikea föremål stockholms auktionsverk

Den 23–25 augusti premiärvisar konstnären Per B Sundberg sin kollektion FÖREMÅL på Stockholms Auktionsverk under rubriken ”Pretty, Ugly, Lovely”. Samtidigt visar Dennis Dahlqvist delar av sin privata samling av figuriner under namnet ”Figurinens återkomst”. En konstform som nu gör comeback på bred front, och som blir tillgänglig för fler genom IKEA.

”Pretty, Ugly, Lovely – figurinens återkomst” är namnet på en lekfull utställning under Stockholm Design Week – summer edition, signerad konstnären och glasformgivaren Per B Sundberg och kulturprofilen Dennis Dahlqvist. På Stockholms Auktionsverk får besökarna en premiärvisning av Per B Sundbergs FÖREMÅL, en kollektion med 26 föremål och inredningsdetaljer skapad för IKEA. Samtidigt låter Dennis Dahlqvist delar av sin privata samling figuriner gå under klubban.

Det blir en spännande krock att visa FÖREMÅL och Dennis samlarobjekt i en miljö som vanligtvis kopplas till fin konst och högkultur. Det ska bli kul, säger Per B Sundberg.

Per B Sundberg.

Per B Sundbergs arbete kännetecknas av humor och ett drivet hantverk. För IKEA har han skapat FÖREMÅL som enligt honom själv balanserar på gränsen mellan fint och fult. Den unika kollektionen i begränsad upplaga säljs från den 7 september på 16 IKEA varuhus i Sverige. Flera av produkterna bär Per B Sundbergs signatur och 13 av dem kommer i presentaskar med mönster av konstnären.

Figurinens återkomst

Under de senaste åren har figurinen gjort en överraskande comeback i kulturens finrum efter ett halvt sekel i skamvrån. Ett exempel var Per B Sundbergs uppmärksammade utställning på konstgalleriet Andrehn-Schiptjenko i februari 2015 som sålde slut på öppningskvällen. Samlaren och journalisten Dennis Dahlqvist spår nu figurinens återkomst.

ikea ljusstakar från utställningen föremål
Ljusstakar av Per B Sundberg för IKEA.

Ända sedan modern abstrakt konst slog igenom på 40-talet har den avbildande dekorativa konsten, trots att den varit populär hos allmänheten, ansetts som något dåligt att skämmas över. Men konstnärer som Jeff Koons och designern Alessandro Medini hjälpte till att kratta manegen på åttiotalet. Nu sker ett genombrott på bred front för föreställande konst i Sverige med konstnärer som Per B Sundberg, Frida Fjellman och Alexander Tallén, säger Dennis Dahlqvist.

Utställningen ”Pretty, Ugly, Lovely – figurinens återkomst” är öppen för allmänheten den 23 och 24 augusti klockan 10.00–18.00 och den 25 augusti klockan 11.00–17.00.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *