Filmtipset: Roman Holiday från 1953

Denna lördagskväll tänkte jag tipsa om en riktig filmklassiker vid namn Roman Holiday. Det är något speciellt med dessa, lite äldre filmer. Jag vet inte om det handlar om en längtan till den brist på cynism som präglade många av den tidens filmer eller vad som ligger bakom min kärlek till gamla filmer, främst från 1950- och 1960-talet.

Roman Holiday (svensk översättning, Prinsessa på vift) är en amerikansk romantisk komedi från 1953 i regi av William Wyler, där huvudrollerna spelas av Gregory Peck och en ung Audrey Hepburn.

Handlingen börjar med att Prinsessan Ann (Audrey Hepburn) gör uppror mot sina kungliga förpliktelser och upptäcker Rom på egen hand. Hon möter Joe Bradley (Gregory Peck), en amerikansk journalist som i jakt på ett exklusivt reportage låtsas ovetande om hennes riktiga identitet. Men hans plan raseras när de blir kära…

Det låter kanske inte så gentlemannaaktigt, men de som ser filmen kommer att märka att det finns ett och annat att lära av Joe Bradley om hur man som gentleman uppvaktar en kvinna och framförallt om hur man prioriterar här i livet.

Som kuriosa kan nämnas att Audrey Hepburn tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i filmen. Nedan kan man (än så länge) se filmen i sin helhet.

46718a01-1379-40b1-a06e-fbf8acefc014

Kalla mig parfymnörd, men inför filmklassiker som dessa gillar jag att komma i stämning genom att applicera lite av Acqua di Parmas klassiska Colonia Eau de Cologne från år 1916 på handleden.

Inte bara för att denna doft är en av mina favoriter som i mina ögon kännetecknar det typiskt Italienska. Utan även för att denna unisexdoft var både Gregory Pecks och Audrey Hepburns favoriter. Colonia är en elegant och tidlös doft som gör att jag alltid kommer i rätta stämningen för att kolla in gamla filmklassiker.

roman-holiday-5

En riktig stilikon från filmvärlden som alltid vara lika stilig och elegant var Gregory Peck (1916-2003). Det finns säkert orsaker att återkomma till honom inom kort här på Gentlemannaguiden.

audrey-hepburn

En av de som nämns som en av de allra största stilikonerna bland kvinnorna är Audrey Hepburn, som vid tillfället för denna film var 24 år gammal. Hon vann sin enda Oscar under sin långa karriär på vita duken för sina prestationer i denna film.

Ännu lite inspiration av det vackra paret från filmen:

roman-holiday

roman-holiday-3

roman-holiday-4

roman-holiday-6

roman-holiday-7

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *