Finns det något som heter tur?

Man hör rätt ofta sägas att det behövs tur för att lyckas här i livet. När man studerar framgångsrika personers livshistoria finns det onekligen många avgörande ögonblick hos dessa personer där man tillsynes slumpmässigt valt en lyckosam väg. I många fall kan det till och med se ut som att dessa personer haft en nästan osannolik tur på sin väg mot framgång.

I dessa sammanhang drar många sedan slutsatsen att det är turen som varit det avgörande för att just vissa personer lyckas och andra inte. Oftast har det heller ingen skillnad ifall man känner till bakgrunden med allt slit och jobb som krävts för att lyckas, man vill så gärna tro på att det är just turen som är skillnaden mellan att lyckas eller inte.

[xyz-ihs snippet=”Liten-adsense-for-mobile”]

Många av de möjligheter som erbjuds här i livet är tillsynes rena tillfälligheter. Många tror att dessa möjligheter kommer bara genom att man önskar något tillräckligt mycket och genom att röra sig i de rätta kretsarna. Vad man ofta glömmer är att det är genom ens egen aktivitet och sina förberedeleser som man skapar sig möjligheterna. Ifall man inte har den rätta mentala beredskapen att ta vara på möjligheter när man ser dem framför sig, så kommer man heller inte att kunna ta vara på dem.  Istället kommer man att sälla sig till skaran av ångerfulla människor som efteråt får konstatera ”om jag bara…”

Därför vill jag slå hål på myten om tursamma människor. De allra flesta förtjänar sin tur genom att vara aktiva och förbereda sig väl. Ett av de bästa citaten som jag sett angående tur är citatet högst upp som på svenska lyder; Tur är det som händer när förberedelser möter möjligheter. Som tillägg till detta kunde man dessutom lägga formeln förberedelser multiplicerat med möjligheter = tur, eftersom antalet möjligheter som erbjuds till följd av att vara aktiv och förbereda sig väl dessutom mångfalt ökar möjligheten till tursamma tillfällen.

“It’s a funny thing, luck. The harder I practiced, the luckier I got” – Gary Player

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *