Fira Gin & Tonic- dagen med en utsökt ginpasta

internationella gin & tonic dagen 2021

Fredag 9:e april är det internationella Gin & Tonic-dagen och varför inte fira genom att addera en kryddig citrusboost till din matlagning. Tillsammans med cocktailentusiasten och pastaälskaren Gabriella Skog presenterar Gordon’s Gin en läcker Rigati alla Gin, och en delikat cocktail gjord på Gordon’ Sicilian Lemon att matcha med.

Det gångna året har fått oss att längta utomlands, efter värme och soliga dagar. Internationella G&T-dagen den 9:e april kommer därför väldigt lägligt. För i år kan vi fira med nya Gordon’s Sicilian Lemon Distilled Gin. En solkysst smak av Italien finns snart i en drink nära dig.

För att verkligen lyfta känslan av att vara på Sicilien, omgiven av Medelhavet, skyddad av bergen och med världens saftigaste citroner bara några meter bort vill vi använda Gordon’s Sicilian Lemon till mer än G&T:s. Tänk vodka pasta 2.0 – ginpasta! Receptet och den matchande drinken är skapade av nordiska matkreatören Gabriella Skog.

Jag älskar att testa nya smaker och det roliga med det är projektet var att kombinera ginens kryddighet med traditionellt italienska smaker som tomat och basilika. Detta är ett väldigt enkelt recept som alla kan göra, precis som G&T:n, och det smakar gudomligt, säger Gabriella Skog, Nordisk matkreatör.

Gordon’s Sicilian Lemon Distilled Gin

Gordon’s Sicilian Lemon Distilled Gin är en prisvinnande Medelhavstwist på Alexander Gordons originalrecept. Krispig, uppfriskande destillerad gin på enbär och utsökt saftiga citroner. Välkomna en bit av Italien in i ditt hem. Det kanske är så nära du kommer i år. Gordon’s Sicilian Lemon Distilled Gin finns att beställa på Systembolaget. Artikelnummer: 81236. Pris: 260 SEK.

Recept – Rigati alla Gin

recept mat gin och tonic dagen 2021

Utöver recepten på G&T och pasta här nedanför har vi med tips på hur man kan ta tillvara på drinkingredienser på ett hållbart sätt, inför framtida tillfällen.

Rigati alla Gin med sotad citron

ca 4 portioner

 • Olivolja
 • 400 g pasta Rigati
 • 1 ekologisk citron
 • 2 schalottenlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1-2 tsk chiliflakes
 • 200 g tomatpuré (en tub)
 • 1 dl Gordon ́s Sicilian Lemon Distilled Gin 2 dl grädde
 • 25 g smör
 • Salt, peppar, socker
 • 100 g parmesan
 • Färsk basilika
gt dagen 2021
 1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör din andra förberedelser.
 2. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.
 3. Riv parmesan och ställ åt sidan.
 4. Finhacka all lök. Värm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tillsätt schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sedan även vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.
 5. Tillsätt hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.
 6. Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om.
 7. Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningnen. När pastan är al dente: Tillsätt ca 1⁄2 till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta ned i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt 3⁄4 av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.
 8. Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk pasilika och lite ringlad olivolja.
gin & tonic drink gt-dagen 2021

Gin & Tonic med sotad citron och basilika 1 drink

 • 2 cl Gordon ́s Sicilian Lemon Distilled Gin 5 cl Tonic
 • 1 ekologisk citron
 • Färsk basilika
 • Is
 1. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.(Alternativt använd halvan som blev över från pastareceptet)
 2. Tillsätt 2 cl gin till ett glas. Lägg en sked i glaset och häll tonic längst med skedskaftet, ned i glaset. Detta görs för att behålla kolsyran i tonicen. Ta sedan ur skeden.
 3. Skär av den yttersta sotade skivan på citronen, spara till garnityr. Pressa sedan ned citronsaft från resterande halvan ned i glaset. Tillsätt sedan isen.
 4. Klappa ett par baisilikablad försiktigt mellan handflatorna, detta är för att få fram aromer. Tillsätt dem i glaset och rör runt med en sked. Garnera drinken med ytterligare något basilikablad samt den sotade citronskivan.
internationella gt-dagen 2021

Lägg in citronerna!

Släng inte citronhalvorna du använt till din G&T eller pastan. Lägg in dem i salt och använd som fantastisk smakhöjare. Fyll halvorna med havssalt och tryck ner dem i botten av en glasburk. Låt burken stå i ett skåp några månader så saltet kan göra sitt jobb. Det bildas nämligen en saltlag som förvandlar skalen till ätbara smakbomber. Perfekta att krydda upp all slags dipp och Mellanösterninspirerade grytor med.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *