Fira Internationella Ciderdagen den 3 juni med den franska hantverkscidern Galipette

internationella ciderdagen

Den 3 juni infaller Internationella Ciderdagen, en dag som går i äpplets tecken.  Galipette som betyder kullerbytta på franska är en opastöriserad hantverkscider från lummiga trädgårdar i nordvästra Frankrike.

Här är de milda temperaturerna, stora antalet soltimmar och frekventa regnskurar en kombination som skapar de perfekta förutsättningarna för att odla äpplen. 

Hantverk från Frankrike

internationella ciderdagen

Den här cidern är skapad utifrån kunskaper som går tillbaka i generationer och är typiska för området.  Cidern tillverkas från noggrant utvalda äpplesorter som är handplockade och varsamt hanterade. Cidern pressas försiktigt och innehåller endast naturlig juice.

Doft- och smaknoter

Doften har tydliga inslag av mogna röda äpplen med en fläkt av nötter och apelsinskal. Smaken är fruktig med inbjudande friskhet från de röda äpplen den är gjord av.

Toner av nötter och citrus i kombination med en behaglig sötma och härlig syra ger en underbar helhetsupplevelse och får dig att slå en kullerbytta. 

Drick den väl kyld som den är eller häll den över rikligt med is och servera on the rocks. Passar perfekt till maträtter med ostar såsom kittost eller vitmögel.

Recept på drink med cider

Här är ett recept på en svalkande drink för Internationella Ciderdagen.

Calva-Cider

Ingredienser:

  • 4 cl Calvados
  • 15 cl Galipette Cidre brut 
  • Is
  • En röd äppelskiva för garnering

Gör så här:

Lägg rikligt med is i ett valfritt glas.

  1. Häll i calvados och cidern.
  2. Blanda försiktigt med en sked
  3. Garnera med en röd äppelskiva
  4. Servera
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *