Fira julen i ditt eget slott

I dagarna kommer vi att påbörja presentationen av julprogrammet på några av Sveriges slott och herrgårdar här på Gentlemannaguiden. Att bege sig ut till dessa vackra miljöer för att avnjuta deras stämningsfulla julmarknader och julbord är nämligen det perfekta sättet att komma i julstämning nu när vintermörkret så småningom börjar lägga sig över vårt land.

Om man önskar fira julen i sitt egna slott finns faktiskt också möjligheten till det. Just nu finns nämligen några vackra slott och herrgårdar till försäljning på den svenska marknaden. Nedan är några exempel.

Ett av dessa är Fågelviks slott i Gryts skärgård utanför Valdemarsvik som är till salu för 35 miljoner. Slottet började byggas redan på 1300-talet. På slutet av 1700-talet fick slottet den utformning det har i dag. Släkter som huserat på slottet är bland annat Bonde, Gyllenstierna, Thott och Posse. Slottsparken har stora gröna gräsytor och alléer. Vid sjön finns lusthus och brygga.

fagelvik-slott
Fågelviks slott.

Boarean är på 1 100 kvadratmeter. Biarean lika stor. Tomten håller måttet 26 111 kvadratmeter. Slottet består av 19 rum och kök.

fagelvik-slott-2
Inne i fågelviks slott.

Hörnsäter slott som är till försäljning för 43 miljoner ligger nära Vänerns strand i Kinnekulle. Slottet har anor från 1300-talet och ägdes då av kung Magnus Eriksson. Hörnsäter slott fick sitt nuvarande skick på 1800-talet då en omfattande ombyggnad ägde rum. I dag erbjuder slottet ett förstklassigt boende. Slottet är moderniserat.

Boarean är 1 100 kvadratmeter. Biarean 580 kvadratmeter. Tomten sträcker sig över 238 hektar till det tillkommer 61 hektar vatten.

hornsater-slott
Hörnsäter slott.

Hammartorp är beläget intill Båven i hjärtat av Sörmland med natursköna omgivningar och underbara vyer. Gården har gamla anor och huvudbyggnaden byggdes 1917. Egendomens arrondering omfattar totalt ca 21 ha med ca 800 meter egen strand. Det ingår även en del vatten som erbjuder rikligt med signalkräftor samt insjöfisk.

På fastigheten finns simhall samt 3-bilsgarage. Hammartorp är beläget ca 10 mil sydväst om Stockholm.

hammartorp-3
Hammartorp.

Med naturskönt och avskilt läge alldeles intill Almaån öster om Hässleholm ligger Strömsfors Gård som totalt omfattar ca 106 ha mark varav ca 88 ha är skog. Gården från 1920-talet på ca 575 kvm har välbevarade detaljer och gott om sällskapsutrymmen och sovrum.

Parken inramas av Almaån och ett mindre vattenfall. Ett charmigt lusthus finns placerat på en liten ö i ån och vidare finns ytterligare tre gästhus/torp på fastigheten samt ytterligare ett hus med anslutande ekonomibyggnad som inrymmer bl a tre hästboxar. Egendomen erbjuder kombinationen av ett ståndsmässigt boende med en tilltagen markareal som även erbjuder goda möjligheter till jakt med goda viltstammar på framförallt vildsvin och rådjur. Strömsfors gård är belägen ca 10 mil nordost om Malmö.

stromsfors-gard
Strömsfors gård.

I det vackra skånska landskapet ca 60 km öster om Malmö finns Kåseholms slott beläget. Slottet har anor från mitten av 1700-talet och är varsamt renoverat. Slottet har ca 700 kvm med storslagna salonger och salar och hyser ett flertal sovrum för gäster. Runt slottet finns en parkmiljö där slottet omgärdas av den tillhörande marken med skog, åker- och betesmark, vilket även det erbjuder goda möjligheter till jakt på bland annat vildsvin och rådjur.

kaseholms-slott
Kåseholms slott.
kaseholms-slott-2
Inne i Kåseholms slott.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *