Ny undersökning visar att fler kan byta till matkasse när priserna i matbutiker höjs

fler kan byta till matkasse

Det råder ingen tvekan om att inflationen även märkts i matpriserna de senaste månaderna. Nio av tio svenskar har märkt av prisökningarna på mat sedan årsskiftet, visar en ny Novusundersökning. Idag spenderar många mellan 3 000 och 5000 kronor i månaden på inköp av livsmedel, men samtidigt har matkassar blivit billigare i förhållande till mat i butik.

Priser viktiga vid mathandel

80 procent av svenskarna tycker att priset är viktigt när de handlar mat, enligt en ny undersökning av Novus från matkasseföretaget HelloFresh. Nu påverkas konsumenterna när matpriserna ökar.

Redan i höstas började prisökningen och trenden väntas fortsätta. Den oberoende sajten Matpriskollen spår höjningar på uppemot 25 procent framöver.

Matkassar har inte följt samma prisutveckling

matkasse på nätet

Men priserna på matkassar har inte haft samma utveckling. Medan inflationen uppgick till 7,2 procent i maj har HelloFresh endast höjt sina priser med 5 procent sedan årsskiftet, vilket innebär att de blivit billigare jämfört med att handla mat i butik.

Priset är en väldigt viktig parameter, och om vi ska tro undersökningen kommer fler att byta till matkasse om pristrenden fortsätter. Till exempel uppger 21 respektive 23 procent att de skulle köpa matkasse om det var lika billigt eller billigare som maten i butik, säger Kristian Hald, VD för HelloFresh Norden.

Mat för tusentals kronor glöms och slängs bort

Ett av tre (34 %) svenska hushåll spenderar idag så mycket som 3 000-5 000 kr i månaden på livsmedel. Samtidigt glöms mycket mat bort i kylen som måste slängas. En majoritet av de som glömmer bort mat i kylskåpet och måste slänga maten gör det varannan vecka eller oftare. Nära 4 av 10 (38%) kommer dessutom alltid eller ofta hem med varor de inte planerat handla när de handlar i en fysisk livsmedelsaffär.

Att köpa stora paket av olika saker utan att planera efter måltid, innebär att mycket mat glöms bort och sedan måste slängas. I en hektisk vardag är det svårt att planera efter måltid. Men genom att mindre mat slängs kan svenskarna både spara in på pengar och sin miljöpåverkan, säger Kristian Hald.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av HelloFresh under perioden 18–24 maj 2022, via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Panelen garanterar representativa resultat, vilket innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. Totalt genomfördes 1006 intervjuer i målgruppen ”svenska allmänheten 18-79 år”, deltagarfrekvens bland de sökta personerna låg på 56%.


Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *