För större projekt kan det behövas ekonomisk hjälp

lån för större inköp

För större projekt, som större renoveringar i huset eller rent av köpa ett hus, kan det behövas hjälp för att finansiera ditt projekt. Idag finns det många alternativ att välja mellan, men det gäller att vara kritisk innan man gör sitt val.

Många har säkert börjat inse att det finns många olika typer av långivare och lån på marknaden idag. Samtidigt som det kan vara lättare att få ett lån beviljat, så bör man även vara extra noggrann i sitt val av långivare. Det finns många faktorer som kan påverka ditt val av långivare. Räntesatser, kreditkostnader och hur lätt det är att få ett lån godkänt är bara några av de faktorer som måste beaktas innan du gör ditt val.

När det är dags för att köpa hus och man har fått sitt bolån beviljat, så bör man tänka på att man själv förväntas stå för cirka 15% av beloppet som ska betalas för bostaden. Detta kan motsvara ett väldigt högt belopp och många har inte den summan på sparkontot, men det är möjligt att låna till kontantinsats.

Vad innebär kontantinsats?

Det bolån som man tar för att köpa sin bostad får aldrig vara högre än 85% av värdet på den bostad man ska köpa. Resterande 15% räknas som kontantinsats och den förväntas du själv stå för. De som nyligen har sålt en annan bostad kan ha hela eller stora delar av kontantinsatsen tillgänglig. Däremot är det sällan lika enkelt för de som köper en bostad för första gången i sitt liv.

Anledningen till att banker inte får låna ut mer än 85% av bostadens värde är för att ge bankerna en större garanti för att de ska få tillbaka sina pengar. Om en låntagare inte skulle kunna betala tillbaka sitt lån, så är det mindre risk för att banken går med förlust då de enbart har lånat ut 85% av värdet, men hela huset står som säkerhet.

Kritiska jämförelser ger bättre villkor

Ju mer tid du lägger ner på att jämföra olika långivare och sedan noggrant gå igenom deras villkor, desto större chans för att du hittar det bästa alternativet som finns tillgängligt för dig. Om du inte tar dig tid att göra efterforskningar innan du ansöker om ett lån finns det en god chans att du får flera erbjudanden från långivare som erbjuder mycket höga räntor.

Det kan vara till din fördel om du har någon som kan stå som medlåntagare. Då finns det en extra säkerhet för att långivaren kan få tillbaka sina pengar, så det kan bli lättare för dig att få lånet beviljat. Dessutom kan det även leda till lägre ränta, då det finns en säkerhet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *