Förberedelse inför det värsta

Innan vi går vidare till övriga ärenden här på bloggen kan det vara på sin plats att påminna om dagens händelser på finansmarknaden. Med tanke på hur det ser ut i omvärlden kan det nämligen börja vara hög tid att förbereda sig på vissa förebyggande åtgärder ekonomiskt.

Europeiska Centralbanken, ECB meddelade idag att styrräntan sänks till rekordlåga 0 procent. ECB sänker samtidigt inlåningsräntan minus 0,40 procent och utökar dessutom stödköpsprogrammet med 20 miljarder euro per månad till 80 miljarder euro och lanserar nya förmånliga likviditetslån till bankerna.

Till en början såg det ut som att detta besked togs emot som ett positivt besked på börserna runtom i världen. Men i ett senare skede vände börserna nedåt och Stockholmsbörsen stängde på minus. Med andra ord verkar det som att dessa desperata försök att få igång ekonomin och inflationen inte ens övertygar ens de mest optimistiska längre.

Att alla de penningpolitiska stimulanser som centralbankerna ägnat sig åt under de senaste 6-7 åren bidragit till att lösgöra börserna runtom i världen från realekonomin är ett känt faktum. Istället för att gå till investeringar har dessa kvantitativa lättnader bidragit till att skapa bubblor på aktiemarknaden i jakten på avkastning och samtidigt har den globala skuldsättningen formligen exploderat.

Allt detta har gjort att vi nu lever i en mer riskfylld miljö än någonsin tidigare i historien då det gäller våra pengar och deras värde.

Varför tar jag då upp detta i dagens inlägg? Jo, med tanke på alla de risker som vi omger oss av för tillfället tycker jag att det är mer aktuellt än någonsin tidigare att bygga upp en typ av försäkring för privatekonomin. Att lägga minst 10 % av placeringarna i fysiskt guld tycker jag att är en rimlig försäkring i dagens läge. Tyvärr är det dock inget som den lokala placeringsrådgivaren skulle föreslå om hen vill behålla sitt jobb.

Alla tar naturligtvis eget ansvar för sin egna ekonomi, men med tanke på alla desperata åtgärder som vi ser runtom i världen för tillfället skulle det inte förvåna om vi snart ser våra värsta farhågor besannas.

Nedan är en bra video som rätt bra sammanfattar läget för tillfället. När man tar del av videosnuttar och texter på nätet lönar det sig alltid att kolla upp vem som står bakom dessa. I detta fall är det James Turk som även är mannen bakom Bitgold. Trots detta tycker jag att den analys som personerna i videon framför är betydligt mer sanningsenlig än det mesta som man hör i ”mainstream” medier för tillfället. Det kan alltså löna sig att lyssna noga på vad dessa män har att säga om världsekonomin.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *