Fördelarna med att använda mjällschampo

fördelar med att använda mjällschampo

Om du någonsin haft mjäll, så är mjällschampo något som du förmodligen känner till. Mjäll uppstår när flingor av död hud (som vanligtvis är för små för att synas) faller av din hårbotten och fastnar i ditt hår. Även om det kan vara motbjudande är det vanligtvis inte skadligt för din hälsa. Mjällschampon innehåller dock ofta svampdödande ingredienser som kan minska mängden jäst i hårbotten, vilket hjälper till att stoppa mjällbildningen.

Även om schampo mot mjäll har funnits i årtionden är forskarna fortfarande osäkra på vad som orsakar mjäll överhuvudtaget. Det är möjligt att vissa människor producerar mer jäst än andra, och mjällschampo kan hjälpa till att minska mängden jäst i hårbotten.

Mjällschampo används ofta i kombination med ett mjällbalsam för att se till att alla spår av flingor avlägsnas från håret. Detta gör att mjällschampo är ett populärt val för personer som gillar att bära svarta eller mörka kläder när de går ut.

Var man hittar bra och effektivt mjällschampo?

Det finns många typer av mjällschampo på marknaden. Mjällschampo tillverkat i Sverige hittar du bland annat hos Mjällbusters.se. Det är ett bra och effektivt mjällschampo som både behandlar torr hårbotten och svamp i hårbotten.

Det är vanligt med mjäll i vårt nordiska klimat eftersom vi har ett fuktigt, mörkt och kallt väder. Ovan nämnda mjällschampo från Mjällbusters är tillverkat för ett nordiskt klimat och kan därmed rekommenderas för svenskar som söker ett bra mjällschampo.

Vad kännetecknar ett bra mjällschampo?

Ett bra schampo mot mjäll minskar mjäll, eller bromsar åtminstone dess tillväxt. Ett schampo mot mjäll kan innehålla antingen antibakteriella ämnen som dödar svampen som orsakar mjäll, svampdödande ämnen som hindrar svampen från att växa eller båda. En kombination av ketokonazol och zinkpyrithion är mycket effektiv mot mjäll.

Vissa schampon mot mjäll innehåller också tjärderivat, som minskar mängden mikroorganismer i hårbotten . Tjärderivat finns också i läkemedel mot psoriasis, men det är säkert att använda dem ofta.

Vad gör mjällschampo?

Schampo mot mjäll är avsett att behandla mjäll, som kännetecknas av fjällig hud i hårbotten. Det finns ett antal aktiva ingredienser i mjällschampo. De omfattar bland annat selenium sulfid, pyritionzink, salicylsyra, ketokonazol och stenkolstjära.

Hur fungerar mjällschampo?

Den aktiva ingrediensen i schampo mot mjäll dödar den jäst som utlöser mjäll. Den bidrar också till att minska omsättningen av hudceller i hårbotten, vilket gör det svårare för döda hudceller att stiga upp till hudytan där de kan bilda mjällflagor.

Schampo mot mjäll innehåller också ingredienser som hjälper till att mjuka upp och släta ut huden i hårbotten, vilket gör det lättare att avlägsna mjällflagor. Dessa ingredienser i mjällschampo kan återfukta torr hårbotten eller öppna tilltäppta hårsäckar för att hjälpa till att förbättra flödet av olja från talgkörtlarna. Detta kan minska fjällning och klåda som orsakas av att överflödig olja från dessa körtlar fastnar under döda hudceller på hårbottens yta.

Hur mjällschampo ska användas

För att behandla mjäll effektivt ska mjällschampo i allmänhet användas dagligen tills tecknen på mjäll försvinner – vilket kan ta mellan 7 dagar och 3 veckor. Det ska sedan användas minst två gånger i veckan för att bibehålla kontrollen över mjäll.

Kvinnor som är gravida eller ammar bör inte använda schampo mot mjäll som innehåller stenkolstjära.

När det gäller schampo mot mjäll som innehåller seleniumsulfid, ketokonazol och salicylsyra är det bäst att låta schampot mot mjäll sitta kvar i hårbotten i 3-5 minuter innan det sköljs bort. Detta ger dessa aktiva ingredienser mot mjäll tillräckligt med tid för att verka effektivt. När det gäller schampo mot mjäll med pyritjonzink kan det dock orsaka stickande känslor hos vissa personer om man låter schampot sitta kvar i mer än 1 minut. Mjällschampo bör därför sköljas omedelbart efter löddret.

Vad schampo mot mjäll inte gör

Mjällshampo behandlar inte hårbotteninfektioner som ringorm, så svampdödande behandlingar kan fortfarande behövas för denna typ av infektion. Mjällschampo är också ineffektivt för att behandla håravfall i hårbotten eller mjäll som orsakas av överdriven kliande av huden i hårbotten – vilket kan leda till sekundära infektioner och irritation av huden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *