Fördelarna med stödstrumpor – Tips för att hitta rätt modell

stödstrumpor på nätet

Stödstrumpor har använts en lång tid inom bland annat vården. Numera finns många olika modeller på marknaden med olika funktioner samt design. Det har gjort att allt fler använder stödstrumpor i många olika sammanhang. Här tar fram fördelarna av att använda stödstrumpor och var du kan hitta dessa online.

Stödstrumpor blev något av en trend bland vårdpersonal redan under 1940-talet. Det är ett yrke där personalen går och står största delen av dagen och den kompression som stödstrumporna gav kunde konstateras ge ökat blodflöde i benen. Effekten av kompression finns dock dokumenterat redan av Hippokrates ca. 400 f.Kr.. Kompressionsterapin utvecklades sedermera under slutet av 1800-talet och idag hittar vi många varianter av stödstrumpor både för vardagsbruk och inom idrotten.

Var hittar man bra stödstrumpor?

Vilka stödstrumpor som är bäst beror till stor del på användsändamålet. Om du använder stödstrumpor för att resa eller jobb kan det behövas helt andra varianter än de du använder för löpning. När du svettas vill du ha strumpor som håller dig torr om fötterna, medan strumpor för vardagsbruk inte behöver samma egenskaper. Hos sidor som Gustextil.se hittar du många olika varianter både för jobb och fritid.

För löpning och andra idrotter är ofta också design viktigare då du har dem synliga. I jobbet eller under resor använder man för det mesta stödstrumporna under byxorna och i dessa fall kommer design i andra hand. Då väljer många enfärgade stödstrumpor med en mer diskret design.

Det finns stödstrumpor för alla smaker numera med bra kompression och snygg design.

Fördelarna med stödstrumpor

Stödstrumpor förebygger och minskar risken för besvär med svullna ben och fötter. Det gör dem optimala att använda t.ex. vid resor. Den kompression som finns i stödstrumporna gör också att benen blir piggare så att du orkar mer. Det gör att de även är bra att använda i jobb där du står mycket eller vid motion.

Det finns en orsak till att många löpare använder stödstrumpor både för träning och tävling. Om man inte gillar att använda stödstrumpor under träning är det en bra idé att använda dem i återhämtande syfte.

När skall man använda stödstrumpor?

Du kan välja allt från mediumstarkt till starkt stöd eller kompressionsstrumpor. Vila gärna benen under natten när det är minst risk att få svullna ben. Genast när du kliver upp på morgonen kan du dock ta på dig dina stödstrumpor för att hålla igång blodcirkulationen i benen och sedan ha dem på dig under resten av dagen.

Vilka stödstrumpor skall man välja?

På produktinformationen hos enskilda stödstrumpor finns nämnt idealiskt användningsändamål för stödstrumporna. Det viktigaste är att du väljer rätt storlek för dina strumpor. Därför bör du ta hjälp av måttband innan du beställer hem ett par. Vi rekommenderar att du har flera olika modeller som du testar dig fram med för att hitta din favorit.

Avslutningsvis – Tips för val av stödstrumpor

Att det numera finns stödstrumpor för alla möjliga ändamål kan göra det svårt att välja. Det kan också kännas aningen ovant när man använder dem för första gången. Om du är osäker rekommenderar vi att du prövar stödstrumpor med mindre tryck för att vänja benen. Efter det kan du skaffa dig stödstrumpor med hårdare tryck allt eftersom du blir mer van med att använda dem.

Svullna ben och fötter är ett vanligt problem inte minst på sommaren. Men det finns en lösning på problemet! Stödstrumpor är en beprövad metod som allt fler använder sig av. Kanske det hjälper även dig?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *