Fords transportbilar firar 100 år

Igår var det exakt 100 år sedan Ford lanserade sin första transportbil, Ford TT. Tvåsitsiga Ford TT baserades på den numera legendariska T-Forden, men var längre och starkare. I dag är Ford Europas bäst säljande transportbilsmärke.

De flesta har nog hört talas om Ford Modell T, den ikoniska bilmodellen som blivit en global succé. Men Modell TT är kanske mer okänd bland allmänheten. Även om den inte är lika känd har den ändå haft stor betydelse som föregångare till dagens transportbilar, inklusive Ford Transit.

Den 27 juli var det exakt 100 år sedan Modell TT lanserades. Ägarna kunde anpassa chassit med ett lastflak för att transportera allt från brev till bränsle. Bilen lanserades först i USA, men många byggdes faktiskt i Europa, i brittiska Manchester.

Ford Modell TT årsmodell 1920.

Modell TT var längre och starkare än Model T, med en förarhytt som rymde en förare och en passagerare. Motorn startades med hjälp av ett vevhandtag i bilens front. För en mjukare färd kunde kunderna välja moderna, luftfyllda däck istället för solida gummidäck.

I dag är Ford Europas bäst säljande transportbilar, med modeller som Transit, Transit Custom, Transit Connect, Transit Courier och Ranger.

Ford TT från 1924 med staketflak.

Ford TT från år 1919 som brandbil.

Exempel på transportmöjligheter med den ursprungliga modellen av Fords första transportbil TT.

Den moderna Transit Connect, 100 år efter Ford TT.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *