Styrkebesked inom modehandeln i april – försäljning av kläder och skor ökade kraftigt i Sverige

försäljning kläder och skor sverige april 2022

Precis som vi anat var april en väldigt stark månad för den svenska modehandeln. Det visar alldeles färska uppgifter från Svensk Handels Stilindex. Den positiva trenden från mars månad håller därmed i sig både för de fysiska butikerna och e-handeln inom området.

Det har varit några utmanande år inom modehandeln med pandemin och allt vad den fört med sig. Nu verkar det dock som att läget normaliserats när vi kan träffa människor som normalt igen. Vi har ett uppdämt behov att att klä oss snyggt efter några år av restriktioner.

Stor ökning av försäljning av kläder och skor jämfört med 2021

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel ökade med hela 43,2% i april jämfört med samma månad föregående år. Även för skohandeln handlade det om en rejäl ökning på 49,5%.

Vi gläds åt att modehandeln, för tredje månaden i rad, uppvisar positiva siffror. Det är för många en välbehövlig återhämtning efter de stora tapp som skedde i samband med pandemin. Det uppdämda behovet av att köpa nya klädesplagg och skor som vi tidigare talat om ser vi nu effekterna av. Av våra medlemmar får vi höra att kunderna nu på allvar hittat tillbaka till de fysiska butikerna vilket givetvis är glädjande. Modebutiker är ofta centralt placerade i våra städer och modehandelns återhämtning innebär därmed också ett stort lyft för städerna efter mer än två år av pandemi. Månadens siffror är alltså otvivelaktigt ett styrkebesked, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Hopp om fortsatt positiv utveckling trots utmaningar

Skenande inflation har fått stor inverkan på samhället de senaste månaderna och det syns genom högre priser på allt från mat- till råvarupriser. Mats Hedenström tror dock på fortsatt bra utveckling inom modehandeln den närmaste tiden.

Högre kostnader till följd av bland annat ökade priser på råvaror och transporter riskerar att sakta ned den starka återhämtning vi nu ser. Men vi tror också att många nu kommer att uppdatera sina garderober inför kommande skolavslutningar och andra högtider, vilket bådar gott för handeln, avslutar Mats Hedenström.

Här siffrorna i detalj från Svensk Handel:

Butiker och e-handelApril 2022-2021April 2022-2019Ackumulerat 2022/2021Ackumulerat
2022/2019
Kläder43,2 %4,9 %29,1 % – 0,1 %
Skor49,5 %– 22,8 %19,8 % – 26,5 %
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *