Framgångens hörnstenar: Din omgivning

Vi är vad vi äter är en gammal sanning som de flesta kan relatera till. Vi matas med mängder av råd varje dag över vad vi bör äta och inte för att bli hälsosamma och gå ner i vikt. Vad man matar sin hjärna med är man dock oftast inte lika vaksamma på. Inom den amerikanska litteraturen har man ofta myntat uttrycket ”Mind Food” för att beskriva detta.

Det kan finnas många orsaker till varför man inte lyckas uppnå sina målsättningar i livet. Rädslan att misslyckas är definitivt en av de största orsakerna till detta. Vad beror denna rädsla på då? I många fall kan rädslan att ruinera familjens ekonomi vara en av orsakerna till denna rädsla. Även bekvämligheten gör att många inte tar steget till att förverkliga sig själva. Men en annan orsak som det pratas mindre om är den cynism och negativitet som finns bland många av oss och som har en förlamande effekt.

Det är lätt att skylla på andra i dessa sammanhang. Men innan man gör det bör man först ställa sig följande frågor som finns nämnda i David J. Schwartz bok The Magic of Thinking Big:

  1. Sprider jag rykten om andra människor?
  2. Har jag alltid bra saker att säga om andra människor?
  3. Gillar jag att höra om skandaler?
  4. Dömer jag andra endast på basen av rykten?
  5. Uppmuntrar jag andra att komma med rykten till mig?
  6. Inleder jag ofta mina konversationer med ”berätta inte åt någon annan”.
  7. Håller jag konfidentiell information för mig själv?
  8. Känner jag skyldig över vad jag berättar åt andra?

Ni vet säkert vad som är rätt svar på dessa frågor. Innan man beskyller andra för cynism eller förutfattade meningar bör man först rannsaka sig själv och sitt beteende. Uppmuntrar man andra att komma med rykten och skvaller och deltar man själv aktivt till att sprida dessa? Om man känner sig ”ren” i dessa frågor, men ändå ofta deltar i sammanhang där diskussionerna präglas av skvaller, rykten och nedvärderande kommentarer är det definitivt dags att uppgradera sitt umgänge.

Det finns inget som är så förlamande för initiativförmågan som en omgivning fylld av cyniska kommentarer och skvaller. Oavsett vad man själv tror så har detta en direkt påverkan på ens egen initiativförmåga och riskbenägenhet. I en omgivning som präglas av skadeglädje och intresse för skandaler blir det en fråga om att minimera risker för att undvika att själv bli en måltavla för elakt skvaller.

Därför bör man vara vaksam på vem man umgås med och se till att välja de personer som dagligen kan förse en med rätt typ av Mind Food. Den typ av information vi konsumerar i vårt umgänge påverkar våra vanor, attityder och personligheter. Vår omgivning formar oss och har en avgörande betydelse för hur vi tänker. Det är inte utan orsak man sägs bli medeltalet av de personer man umgås med.

Den person man är idag och den person man blir om fem, tio eller tjugo år är till stor del beroende på de personer man umgås med. Därför har man inte råd att omge sig med negativa personer som får oss att begränsa oss själva och vårt tänkande. Man vet med säkerhet att man kommer att ändra med åren och hur man ändras beror till stor del på ens umgänge.

Gör därför ett beslut redan idag att låta din omgivning jobba med dig på väg mot dina drömmar inte emot dig. Låt inte skeptiska och nedvärderande kommentarer begränsa dig, utan se till att umgås med personer som istället stöttar dig i dina drömmar.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *