Framgångens hörnstenar: Hungern

En mycket underskattad framgångsfaktor är hungern och viljan att lyckas. Inom idrotten och affärsvärlden är detta ett erkänt faktum och något som poängteras jämnt och ständigt.

Trots detta ligger fokuset i talangutvecklingen inom många områden på att skapa bästa möjliga förutsättningar för individen redan i unga år, vilket paradoxalt nog har en tendens att påverka just hungern. Det har nämligen visat sig att det sällan är bra för unga talanger att få för mycket för snabbt här i livet. Det finns många exempel på detta.

Hur förklarar man annars bristen på framgång bland engelska tennisspelare trots att de har de bästa och mest påkostade tennisakademin i världen? Det samma gäller engelska fotbollsspelare med akademier som Manchester Citys i spetsen. Trots miljonsatsningar på talangakademier har man inte lyckats omsätta detta i form av framgångar på seniornivå.

I boken The Gold Mine Effect framför författaren Rasmus Ankersen en enkel förklaring till detta. Det handlar helt enkelt om hungern och viljan att lyckas och där kan det faktiskt vara till mer skada än nytta att ha det för bra ställt tidigt i livet. Man utvecklar inte den rätta viljan att göra allt i sin makt för att få ett bättre liv. För att lyckas krävs det nämligen att man bränner alla broar och satsar allt med ett klart mål i siktet.

För framgång krävs det ett väldigt hårt jobb oavsett inom vilket område man rör sig inom, vilket gör att talang faktiskt kan göra mer skada än nytta för individen. Det har nämligen visat sig att det snarast är mer av en regel än ett undantag med talangfulla individer som slösar bort sin karriär. Till detta finns knappast någon annan förklaring än att de inte lärt sig vikten av hårt arbete för framgång.

Det kan kännas aningen långsökt att tänka i dessa banor för många av oss då vi redan givit upp våra drömmar till att bli en ny Bill Gates eller Usain Bolt. Det oaktat finns det mycket att lära gällande hungern och viljan att lyckas för var och en av oss. Trots begränsad talang har nämligen de flesta av oss möjligheter att nå många andra av våra drömmar om vi bara är redo att kämpa för dessa. Det finns tillräckligt med framgångssagor här i världen för att bevisa detta. Det gäller bara ta beslutet att nå sina drömmar oavsett vad det kräver, eller för att citera Jim Rohn ovan:

If you really want to do something you will find a way. If you don’t you’ll find an excuse.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *