Stilikonen: Cary Grant

Cary Grant citat

Hollywoods gyllene era är en riktig guldgruva för den som söker efter inspiration inom herrmode. I några inlägg framöver hämtar vi inspirationen från några av de mest framträdande bland de manliga stilikonerna – män som påverkar hur vi klär oss ännu idag. Vi börjar från den kanske främste av dem alla, Cary Grant.

Cary Grant eller Arcibald Alexander Leach, som han egentligen hette, var en av de främsta företrädarna för det som man ofta benämner Hollywoods gyllene era – en era som pågick från år 1910 till 1960. Det finns naturligtvis även flera andra framstående skådespelare och regissörer från denna gyllene era, men få hade samma stjärnglans och en lika lång karriär som Cary Grant. Med en karriär som började redan i början av 1930-talet och pågick ända fram till 1966 är han en av de skådespelare som man kanske främst kommer att tänka på i samband med klassiska Hollywood-filmer.

Idag rotar vi i arkiven och tar fram en intressant dokumentär med Cary Grant. I slutet av 1980-talet gjordes denna dokumentär där personer i hans närhet fick komma till tals och berätta hans fascinerande livshistoria. Denna dokumentär finns i två delar nedan.

Under sin karriär samarbetade han främst med två regissörer, nämnda Howard Hawks och Alfred Hitchcock. Bland de filmer som han gjorde med Alfred Hitchcock är North by Northwest (1959) kanske den mest kända och en film som man nuförtiden ofta hänvisar till när man vill pratar om Cary Grants roll som stilikon.

Att Cary Grant var en av de stora skådespelarna ända från 1930-talet och fram till 1960-talet råder det ingen tvekan om när man bläddrar igenom upplagor av Hollywood-magasinet Modern Screen Magazine. Där finns ett stort antal artiklar där man diskuterar både hans filmroller samt hans privatliv. Cary Grant var gift 5 gånger och spekulationerna kring hans kärleksliv var ett återkommande ämne i nämnda magasin.

Bilden ovan är från år 1940 och filmen His Girl Friday där man i Modern Screen uppmärksammar det faktum att Cary Grant och Rosalind Russel pratar med en takt på 175-250 ord i minuten i dialogerna. Enligt skribenten var medeltalet 80 ord per minut i de filmer som fram till dess kommit ut.

Filmen His Girl Friday (På svenska, Det ligger i blodet) från 1940 i regi av Howard Marks baserades på pjäsen The Front Page som hade premiär 1928. Sedermera har historien även kommit ut med titeln Stoppa pressarna! år 1974, där Billy Wilder stod för regin. Filmen His Girl Friday är sedan 1968 i public domain sedan filmbolaget missat att förnya rättigheterna.

Nedan är de två delarna av dokumentären The Leading Man från år 1988.

Del 2:

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *