Fyrkantiga klockor – En ny spännande klocktrend för modemedvetna?

fyrkantig klocka herr söner

Är det trendigt att bära en fyrkantig klocka? Det finns en uppsjö av fyrkantiga klockor att välja mellan för alla klockälskare. Nyfiken? Läs mer här!

Att bära en fyrkantig klocka är det trendigt?

Redan sedan början av förra århundradet blev det mycket populärt att bära en klocka som en modeaccessoar, men framför allt för att ha koll på tiden. Redan år 1905 började Rolex sätta trenden genom att tillhandahålla klockor med schweiziska urverk i ett exklusivt och glamouröst utförande.

Sedan dess har visserligen herrklockor blivit mer tekniska och fått finesser, men klockor bärs fortfarande som en accessoar och för att hålla reda på vad klockan är. Ett sätt att skapa en trend var att tillverka fyrkantiga klockor, vilket gjorde att bäraren stack ut från mängden på ett positivt sätt och känner sig speciell.

fyrkantig klocka herr söner

Vilka fyrkantiga klockor bör en klockälskare känna till?

Redan under Art Deco-eran under 1920- och 1930-talet experimenterades det med olika boetter, allt från rektangulära till fyrkantiga. En av de mest kända är den 100-åringe Cartier Tank klocka herr och Jager-LeCoultre Reverso som är vändbar om och lanserades år 1931, samt den trendiga Apple Watch. Har man inte någon fyrkantig klocka är det kanske dags att haka på trenden och tänka utanför boxen.

Trendsättande fyrkantiga klockor

Louis Cartier lanserade sin allra första Cartier Tank för 100 år sedan. Han hade intentionen att klockan skulle likna en stridsvagn uppifrån. Den fyrkantiga klockan Tank Louis Cartier XL har en kalender och en gångreserv. Kända ikoner inom filmens värld som exempelvis Steve McQueen hade en fyrkantig klocka av märket TAG Heuer Monaco i modemedvetna män skaffade sig en klocka som var fyrkantig.

Cartier Tank. Bild: Guy Sie

Nomos Tetra Neomatig Silvercut 39 släpptes år 1992 då företaget grundades och Carl Edmond Grant som lanserade år 2017, är ytterligare klockor som är fyrkantiga.

Carl Edmond Peter Forsberg
Carl Edmonds klocka Grant.

Den senaste trenden inom just fyrkantiga klockor är Apple Watch då den är så mycket mer än en klocka utan är ett armbandsur som är smart. Klockan är perfekt för de personer som vill leva ett mer hälsosammare liv då det till exempel finns en pulsmätare eller för den som reser mycket då appen till klockan visar gate, avgångstid och som boardingkort.

Nomos Tetra Neomatig Silvercut 39.

SÖNER är ett av de senaste av intressanta de fyrkantiga klockalternativen. SÖNER lanserades 2017 och är ett världsunikt klockmärke då de har nischat sig på att bara tillverkar fyrkantiga klockor och endast klockor för män. Grundaren Freddie Palmgren saknade en klocka på marknaden som gick emot normen av unisexklockor, där många klocktillverkare gör modeller som ska täcka den stora massan av klockköpare. Istället har SÖNER valt att gå emot strömmen genom att etablera endast ett herrur.

fyrkantig klocka herr söner

Åt vilket håll går klocktrenden?

Trenden går åt att boetten ska vara allt utom rund och gärna vara färgglad med antingen ett mönster eller vara enfärgad. För en klocka är ett fashion statement och skapar skarpa kontraster mellan kläder och accessoarer. Självklart finns det alltid plats för eleganta fyrkantiga klockor i guld, beige, stål och brunt. Dessa klockor kan alltid piffas upp med strass eller andra föremål som är dekorativa.

Det finns en gyllene regel som en klockälskare bör känna till. Det är att ju ljusare färgen är på kronografen, desto mindre dekoration ska klockan ha. Visserligen kan detta gälla mer för damur, men en modemedveten kille bör ändå ha koll på vad som gäller för sina älskade klockor.

Klockmodeller som är fyrkantiga passar perfekt till olika klädstilar, allt från en snygg jeans- eller skinnjacka, till en klassisk kostym. Det gäller också klockarmbandet då detta också kan varieras i det oandliga. Vilket gör att man har en klocka för alla tillfällen!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *