Gå i Jane Austens fotspår i Storbritannien

Idag är det på dagen 200 år sedan Jane Austen dog. Jane Austen är en av Storbritanniens mest kända författare från 1700-talet och en av de mest lästa författarna i engelsk litteratur genom historien med hennes enormt populära romantiska verk. Två av de mest kända titlarna är Förnuft och känsla och Stolthet och fördom, som utkom år 1811 och 1813.

Boken Stolthet och fördom finns att läsa gratis på denna länk.

Illustration av Hugh Thomson (1860–1920) med en scen ur kapitel 12 från boken Förnuft och känsla.
Jane Austen, tecknad av hennes syster Cassandra. Denna pennteckning från 1810 är det enda kända porträttet. Bild: Cassandra Austen

Såhär i semestertider tipsar vi här om några platser man kan besöka om man vill uppleva Storbritannien i sann Jane Austen-anda, med några av de platser där hon lät sig inspireras på för att skapa några av litteraturhistoriens mest klassiska mästerverk.

Om man på riktigt vill gå i Jane Austens fotspår skall man definitivt besöka Jane Austen Museum, som är det hus som hon bodde i och skrev under de sista åtta åren av sitt liv. I samband med 200-årsdagen av Jane Austens död har specialutställningen Jane Austen in 41 Objects tagits fram som utforskar hennes liv och arv. Museet ligger i Hampshire i södra England, vilket är en 90 minuters resa med tåg från London.

För den riktiga Jane Austen-fantasten är The Jane Austen Festival ett måste. Här kan man vandra på Baths gator som en tidsenligt klädd gentleman eller dam på Grand Costumed Promenade och även dansa på Bicentenary Costumed Summer Ball. I övrigt finns en mängd olika aktiviteter och föreläsningar ta del av  kring temat Jane Austen under den årliga festivalen som detta år äger rum mellan 8 och 17 september.

200-års jubiléet till ära har The Bath Brewhouse även tagit fram ölen The Jane Austen 200 Beer som säljs under festivalen. Bath ligger i sydvästra England, under en timmes bilresa från London.

Det magnifika Chatsworth House har vi skrivit om åtskilliga gånger här på Gentlemannaguiden. I filmen Stolthet och fördom från 2005 med Keira Knightley och Matthew Macfayden i huvudrollerna tjänar slottet som Pemberley, Mr. Darcys hem. Man tror att Jane Austen grundade sin idé om Pemberley på huset medan hon skrev sin roman i den närliggande byn Bakewell.

Av de mäktiga rummen i huset hålls 30 stycken öppna för besökare. Huset ägs och bebos av hertigen och hertiginnan av Devonshire och har ägts av 16 generationer av Cavendish-familjen. Chatsworth House ligger i Peak District i norra England, tre och en halv timmes bilresa från London.

Groombridge Place användes även det i filmen Stolthet och fördom från år 2005, vilket gör det till ett idealiskt ställe för Austen-fantasten. Även i övrigt är trädgårdarna en riktig upplevelse som lär uppskattas av den mest krävande av konnässörer. Av de sex trädgårdar som Groombrigde Place består av var The Drunken Garden en personlig favorit för Sir Arthur Conan Doyle. Groombridge Place ligger strax under en timmes bilresa från London i Kent, sydöstra England.

”När jag har ett eget hus, kommer jag att bli olycklig om jag inte får ett utmärkt bibliotek”, förklarade Miss Bingley i Austens roman Stolthet och fördom (1813). Chawton House Library ägdes en gång av Jane Austens bror och är den idealiska platsen för Austen-fans och litteraturälskare, speciellt då det internationellt respekterade forsknings- och inlärningscentrat är dedikerat till studier av kvinnors skrivande från 1600 till 1830. Biblioteket ligger i Hampshire, sydöstra England. Det är en två timmars bilresa från London.

Goodnestone Park bodde en gång Jane Austens bror och svägerska. Jane Austen började skriva sin första roman, Stolthet och fördom (1813) omedelbart efter att ha varit kvar på Goodnestone Park år 1796. Huset kan hyras för grupper på upp till 24 och ligger i Kent, sydöstra England. Det är en två timmars resa med tåg från London, eller en två timmars bilresa.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *