GAN-målning såldes för rekordsumma

Som ledande auktionshus på marknaden fortsätter Bukowskis att presentera nya succénivåer för modern konst. Målningen ”Seglatsen (Seglatsen 1)” från Gösta Adrian-Nilsson, känd som GAN, såldes på tisdagen för ett slutpris på 8 922 880 SEK under auktionen Modern Art + Design hos Bukowskis.

Noteringen är samtidigt snäppet högre än det världsrekord för en målning av GAN som sattes i samband med att ”Katarinahissen III” såldes för 8 915 102 SEK under auktionen Modern Art + Design i november.

Det var i  september 1918 som Gösta Adrian-Nilsson gjorde målningen Seglatsen, eventuellt inspirerad av en segeltur med Egon Östlund i augusti samma år. GANs målningar från denna period är hans mest eftertraktade och är mycket uppskattade både i Sverige och internationellt. Detta verk representerar GANs unika uttryck av kubism och futurism, s.k. kubufuturism. Detta var en konstform som han lärde sig i Berlin 1913.

Gösta Adrian-Nilsson på segeltur med Egon Östlund år 1918. Foto: Bukowskis

Intresset för GAN:s konstnärskap har växt under senaste åren både i Sverige och internationellt. Bland annat i Tyskland finns numera konstsamlare som upptäckt GAN och hans målningar. Faktum är att det var just under en auktion i Dresden i Tyskland i mars ifjol som en akvarell från GAN för första gången såldes för miljonbelopp.

Jean-Paul Riopelles målning ”Giboyeuse” klubbades för 1 500 000 SEK.

Under auktionen Modern Art + Design gick även verk från flera internationella mästare under klubban och den för Jean-Paul Riopelle mycket karaktäristiska målningen, ”Giboyeuse”, målad med palettkniv i tjocka distinkta färgfält och skulptural yta, blev auktionens första miljonnotering. En av flera representerade konstnärer som står för avantgardet och som för alltid förändrade konstens uttryckssätt samt vårt sätt att se på konsten runt det förra sekelskiftet.

Henri Laurens skulptur ”Femme à l’Oiseau”.

Den franska skulptören Henri Laurens ”Femme à l’Oiseau” uppnådde ett slutpris på 3 017 050 SEK och även skulpturen ”Maquette for reclining figure” av Henry Moore nådde miljonresultat då den såldes för 1 004 500 SEK.

André Lanskoy, en av de främsta abstrakta målarna under efterkrigstiden, fanns representerad med två stora verk som såldes för 369 750 SEK respektive 612 000 SEK.

Självporträtt av Isaac Grünewald från 1912.

Auktionen innehöll även flertalet svenska mästare som Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Einar Jolin, fortsatt efterfrågade med verk klubbade på höga nivåer. Självporträttet av Isaac Grünewald som han målade 1912, med en mönstermålad bred ram, som på så sätt integrerades med porträttet och som såldes för slutpriset 416 500 SEK är ett exempel på detta.

Bästa sommardofterna för män 2018
Bästa sommardofterna för män
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *