Gastronomisk ledstjärna i General Kardus 2018

general kardus spring 2018

Årets General Kardus har tagits fram av Swedish Match i samarbete med Karl Ljung, tidigare vinnare i Årets kock och deltagare i Kockarnas kamp. Nyligen öppnade Karl den italienska krogen L’Avventura på Sveavägen i Stockholm, och han har tidigare varit krögare på Hillenberg.

Årets General Kardus heter General Kardus Spring 2018, och har en smak av rosmarin, timjan, citrus och mörka bär, samt aningen granskog. Smaksättningen och tobaksblandningen är inspirerade av svenska örter, och denna lansering är en första del i ett samarbete med Karl Ljung som löper under 2018. Årets förpackning, kardusen, är framtagen av glastillverkaren Orrefors.

– Det här har varit ett mycket givande projekt som direkt fångade mitt intresse när frågan ställdes. Att ta fram Sveriges mest påkostade snus förpliktigar, och med min långa bakgrund i krogvärlden så var det gastronomiska temat givet. Vi har säsongsanpassat smaksättningen med utvalda svenska örter, och med en särskilt framtagen tobaksblandning, säger Karl Ljung.

Karl Ljung.

Årets tobaksblandning består av tobak från Filippinerna, Spanien och Indien. Tobaken från Filippinerna är värmetorkad ljus Virginiatobak som har förädlats genom ett antal processteg till en så kallad semi-cavendish, en nästan svart tobak som genererar mycket smak och arom. Den spanska tobaken är av typen dark air cured och har lufttorkats. Den har en kraftig karaktär med inslag av kakao och torkad frukt som ger syrlighet. Den indiska tobaken är soltorkad, vilket ger en ljusare tobak med kryddig smak och nyanserad beska.

I General Kardus Spring 2018 har tobaken skurits som single-cut till strimlor om 0,72 millimeter, och enbart den finaste delen av tobaken, laminan, har använts. Detta ger en helt annan smakupplevelse än vanligt lössnus.

– General Kardus Spring 2018 är småskaligt och hantverksmässigt tillverkad med en särskild process och tillverkas bara denna enda gång, och det är ett idogt experimenterande med både smak och tobaksblandning. Med Karl Ljungs expertis har vi denna gång gått mer åt det gastronomiska hållet, där råvara och smak återspeglar årstiden med hjälp av svenska örter, säger Lars Öberg, Master blender på Swedish Match.

Glastillverkaren Orrefors, som med sin anrika historia sedan 1898 har en lång koppling till svensk gastronomi, har tagit fram årets förpackning, kardusen, till General Kardus Spring 2018. Det är ett handblåst glaskärl i mörkare grönt som har tillverkats manuellt i äkta kristall på Kosta glasbruk i Småland.

På glasbruket i Småland arbetar idag närmare 100 glasblåsare, slipare och formgivare högst hantverksmässigt under varumärket Orrefors. Kardusen är munblåst, handslipad, sandblästrad och polerad för hand.

Det är den svenska och hantverksmässiga kopplingen mellan Orrefors kristallglas och Swedish Match premium-produkter som gör samarbetet så intressant.

– Vi på Orrefors är stolta att tillsammans med Swedish Match föra traditionen vidare med General Kardus. Tillsammans med Karl Ljung tog vi fram en förpackning, kardusen som matchar smakupplevelsen i både färgsättning och känsla, säger Emon Maasho, försäljningschef på Orrefors.

General Kardus Spring 2018 säljs i 1 000 numrerade upplagor á 150 gram i Swedish Match fyra egna snusbutiker (Stockholm, Göteborg, Strömstad och Åre) samt på www.swedishmatch.se och kostar 999 kronor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *