Ge din gamla trappa nytt liv med en trapprenovering

trapprenovering

Trappor är en underskattad del av ett elegant hem. En nyrenoverad trappa kan få hela ditt hem att se betydligt fräschare ut. Här tar vi fram lite tips om hur du enkelt ger din gamla trappa nytt liv.

Vid renoveringsprojekt glöms ofta trapporna trots att de är en central del av hemmet. Det har också sina förklaringar eftersom det kan vara ett aningen krångligt projekt att ta sig an själv. Men inom detta område har tekniken gått framåt under de senaste åren och det går numera snabbt och enkelt att få hjälp.

Hitta trapprenovering online

Det som är riktigt bra är att det finns aktörer som erbjuder fasta priser på trapprenoveringar. En av dessa är Formtrappan.se som har avancerade digitala mätverk och egen produktion till alla bredder och alla typer av trappor. I priserna ingår allt från hembesök till mätning, tillverkning och montering.

Du vet vilket priset blir i samband med det kostnadsfria hembesöket, vilket avsevärt underlättar beslutsprocessen huruvida det finns utrymme i budgeten. Det går snabbt och smidigt vid monteringen och den nya trappan är i regel uppe inom 4-6 timmar. Du kan använda din nyrenoverade trappa redan samma dag!

Vad man bör tänka på vid val av trappor

trapprenovering inspiration

Även gällande konstruktionen har mycket hänt då det gäller trappor. Trappor byggs ofta i en flerskiktskonstruktion i tre olika olika skikt av trä – även kallat lamellparkett.

En av de viktigaste aspekterna att tänka på är hållbarheten. Det är alltid bra att välja slitstarka material som håller många år framöver. Ek är det hårdaste materialet, följt av ask. Hårdhetsgraden kommer också att påverka hur det känns att gå i trappan. Överst läggs ändå sju lager av mattlack till för att göra slitytan mer hållbar och snygg.

Detta lack kommer dock med hög friktion, vilket gör att det trappan inte blir hal.

Vilket material och vilken färg passar ditt hem?

Vid en trapprenovering är det alltid bra att planera och söka inspiration gällande olika färger och material. Oavsett var din trappa finns placerad kommer den att vara en central del av ditt hem och då behöver stilen passa in.

Vit ask passar i de flesta miljöer tack vare sitt stilrena och minimalistiska intryck. Trappor i mörk ask ger ett mer exklusivt och levande intryck. Ek är alltså det hårdaste materialet och därför ett väldigt populärt material för trappor. Om du vill ha en ektrappa i mörkare nyanser är en infärgade/oljad ektrappa att rekommendera. Denna går att fås i alla möjliga nyanser för att få trappan att passa in på detaljerna i resten av hemmet.

Det finns alltså en del att beakta om du funderar på en trapprenovering. Men numera är det alltså mycket enklare än någonsin tidigare att ge din trappa nytt liv med en trapprenovering!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *