General Kardus Fäviken 2016 lanserades – Resultatet av ett samarbete med prisbelönte kocken Magnus Nilsson

2016 är året då General, Skandinaviens största snusvarumärke, firar 150-års jubileum. Nu lanseras det exklusiva snuset General Kardus Fäviken 2016, skapat av perfektionisten Johan A Boman år 1866 och tolkat av matkreatören Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet – 150 år senare.

Magnus Nilsson är den prisbelönta kocken från Fäviken Magasinet som är rankad världens 25:e bästa restaurang och som även vunnit utmärkelsen ”Global Gastronomy Award” av ansedda White Guide. Swedish Match har tillverkat snus i nästan tvåhundra år och står bakom våra mest igenkända snusmärken. Två experter, från två olika branscher, med det gemensamma målet att skapa världens bästa snus.

Att få förfrågningar om olika former av samarbeten tillhör vardagen när man nått en viss nivå i den här branschen, men detta projekt fångade verkligen mitt intresse. Det har varit intressant att få ta del av Swedish Match kunskap om hantverket att tillverka snus och i synnerhet att diskutera valet av råvaror och hur man på bästa sätt tillreder dem med Swedish Match master blender Lars Öberg. Tillsammans har vi tagit fram ett snus för den verklige finsmakaren, säger Magnus Nilsson.

Magnus Nilssons intresse för det svenska kulturarvet ledde honom år 2009 till snus, då han började fundera på att erbjuda snus tillsammans med kaffet på Fäviken Magasinet. Det som till en början var en spännande idé övergick snabbt till ett seriöst projekt.  Magnus började läsa om snustillverkning, snusets kulturella betydelse i Sverige och hittade Swedish Match årgångssnus ”Kardus”. Med inspiration från Kardus började Magnus laborera med tobak, konsistens och smak. Han köpte svenska tobaksfrön och började odla egen tobak i Fäviken och sedan 2013 har man erbjudit egentillverkat snus på Fäviken Magasinet.

I utvecklingen utav General Kardus Fäviken har vi kombinerat utvalda delar från General Kardus med Fäviken Magasinets snus. I produkten finns många inslag från den process som vi använt när vi gjort vårt eget snus här i Fäviken, men med Swedish Matchs snusexpertis har vi kunnat förädla den ytterligare, säger Magnus Nilsson.

Magnus Nilsson - General Kardus Fäviken 2016
Magnus Nilssson och General Kardus Fäviken 2016.
Magnus Nilsson och Swedish Match Master Blender Lars Öberg
Magnus Nilsson och Swedish Match Master Blender Lars Öberg.
Magnus Nilsson i Fävikens tobaksodling
Magnus Nilsson i Fävikens tobaksodling.
Torkade tobaksblad
Torkade tobaksblad.

Carl Egeberg är varumärkeschef för General som hade i uppgift att göra Swedish Match mest påkostade snusprodukt, General Kardus, ännu lite bättre som ett avstamp till Generals 150-års jubileum. Han menar att General Kardus Fäviken är den produkt som han är mest stolt över att ha varit med om att ta fram.

General Kardus Fäviken har en fin balans mellan Swedish Matchs expertis att tillverka snus och Magnus gastronomiska kunskap. Ett exempel på hur det avspeglar sig i produkten är att vi för första gången har lagrat tobaken på ekfat i beredningen. Det gör att snuset visar tydlig karaktär av de ekfat det lagrats på. Vi har aldrig tidigare haft tobak från så många olika länder som i årets General Kardus och vi kombinerar den mångfalden med en lokal jämtländsk prägel.  I var och en utav de 3 000 numrerade utgåvorna av General Kardus Fäviken finns en bit av Fäviken, säger Carl Egeberg, varumärkeschef för General på Swedish Match.

Varumärkeschef Carl Egeberg
Carl Egeberg, varumärkeschef för General på Swedish Match.

General Kardus Fäviken 2016

General Kardus Fäviken 2016

  • Idag 1 december 2015 lanserar Swedish Match General Kardus Fäviken 2016 – framtagen i samarbete med den prisbelönte matkreatören Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet.
  • General Kardus Fäviken innehåller 150 gram snus, har ett rekommenderat pris på 995 kronor och tillverkas i den begränsade upplagan om 3 000 numrerade exemplar.
  • General Kardus Fäviken 2016 har en speciellt framtagen tobaksblandning bestående av tobak som odlats i Fäviken och noggrant utvalda tobakssorter från odlingar i Argentina, USA, Indien och Guatemala.
  • Tobaken är ”all lamina”, vilket betyder att stjälken och mittnerven avlägsnats och endast det absolut finaste delarna av tobaksplantan används. Tobaken är sedan skuren till en precision på 0,72 millimeter, så kallad ”single cut”. Det ger en snittyta där man ser strukturen och som förmedlar en mer långvarig smak till skillnad från vanligt lössnus som mals.
  • Beredningen av snuset har skett i ekfat från tunnbinderiet Thorslundkagge i Högsjö och snuset visar tydlig karaktär av de ekfat det lagrats på, med noter av vilda bär och örter.
  • General Kardus Fäviken 2016 är förpackad i ett handgjort tennkärl där snuset fortsätter att mogna. Optimal smak uppnås efter ungefär åtta till tolv veckor, därefter ändras smakkaraktären, men snuset kan givetvis njutas långt därefter.
  • Produkten kommer att säljas i Swedish Match butiker i Stockholm, Göteborg och Strömstad samt hos utvalda återförsäljare runt om i landet från den 1 december.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *