Gentlemän i moderna sportsammanhang

moderna gentlemän i idrott 2

Det är tydligt att klimatet har blivit hårdare. Respekt och ödmjukhet är inte längre det första som visas mellan människor. I sportsammanhang är detta tydligt och det blir mer ovanligt än vanligt att se den sportsmannaanda som en gång var förknippad med idrott, oavsett om det rörde sig om boxning, tennis eller lagsporter. 

De idrottsmän som får mest uppmärksamhet är istället de som har färgstarka personligheter och som inte är rädda för att trampa andra på tårna för att nå toppen. Två namn som brukar dyka upp i dessa sammanhang är den australiensiske tennisspelaren Nick Kyrgios, som har dubbats till tennisens ”bad boy”, och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Deras raseriutbrott, kaxiga attityder, uttalanden om motståndarna och ”jag-först”-inställningar har gjort dem både älskade och hatade. Men i en värld av vinnarskallar finns det fortfarande de som väljer att gå gentlemannens väg, och som fortfarande förespråkar schysst spel och respekt. 

Roger Federer

Den fortfarande spelande tennislegenden tillhör en klass för sig. Inte nog med att han har vunnit 18 Grand Slam-titlar under sin 21-åriga karriär, han är även hyllad som en av de mest professionella idrottsmännen i världen. Utöver sin tennis är han känd för sin ödmjukhet både på och utanför planen. I intervjuer framstår han som genuin och vänlig, och hans leende är nästan lika känt som hans spel. Utöver tennisen arbetar han och hans fru, tennisspelaren Miroslava Vavrinec, med flera välgörenhetsprojekt, bland annat Roger Federer Foundation. 

Stephen Curry

Basket är en av USA:s största sporter och det har dykt upp många situationer där flera spelare varit allt annat än gentlemän sett till deras beteende på och utanför planen. Det finns däremot undantag och ett av dem är Stephen Curry. Den 31-årige point guarden i Golden State Warriors är en av världens just nu bästa basketspelare, men han är minst lika känd för sitt lugn som han är för sitt spel. Han har aldrig hörts tala illa om varken lagkamrater eller motståndare. Han har heller aldrig skrutit om sina framgångar, utan har låtit statistiken tala för sig. Oddsen för att hans lag vinner NBA-ligan 19/20 är enligt Unibet 15.00. Oddsen för att de först vinner den västra konferensen är 11.00. 

När han inte spelar basket är hans största fokus familjen, vilket har gjort att han har fått en plats i hjärtat hos det amerikanska folket. Likt många andra idrottsstjärnor ägnar han sig åt välgörenhetsarbete. Bland annat arbetar han med organisationer som kämpar mot sjukdomen malaria.   

Andra idrottsmän som har utmärkt sig för sin sportsmannaanda är två personer som sedan en tid tillbaka har lagt karriärerna på hyllan. David Beckham, som inte bara är en hyllad fotbollsspelare, är idag entreprenör och modeikon. I flera magasin och tidningar har han lyfts fram som den moderna, brittiska gentlemannen både till stil och beteende. Ett annat exempel är den argentinske fotbollsspelaren Javier Zanetti, som under hela sin fotbollskarriär i det argentinska landslaget eller i Juventus aldrig fick ett rött kort. Än idag anses han vara en sann ambassadör för hur sport ska spelas. 

Det finns fortfarande gentlemän även i sportsammanhang. De är få, men de sticker alltid ut och hyllas högt av både fans och motståndare. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *