Gentlemän i serievärlden

På senare år har det debatterats flitigt kring vad som egentligen definierar en man, inte minst en gentleman. Många hävdar att vi behöver konstruera om könsroller och normer för att samhället tilldelar oss roller vi nödvändigtvis inte kan, eller för den delen vill, bära upp. Givetvis ska det inte vara ett krav på män att likväl vara stereotypiska gentlemän, men för den som vill bära upp rollen så som den är skulpterad, med stil och framgång, ska inte behöva ruckas för mycket av politiska debatter.

Den klassiska gentlemannen har porträtterats på den vita duken sedan filmens genombrott på 40-talet. Den gentleman i filmens värld som först kommer till tanke är för många Ian Flemmings ikoniska karaktär James Bond. Filmerna om Agent 007 har satt sin prägel på flera generationer och huvudpersonen är än idag en symbol för män med stil. Numera kikar däremot gemene man på serier mer än film, så låt oss därför belysa gentlemännen vi gillar bäst i seriernas värld.

Harvey Specter – Suits

Harvey Specter har genomgått en stor förvandling; från kriminaliteten ute på gatan till att arbeta för den bästa advokaten i New York. Det innebär glassiga rum, drinkar, privata affärssamtal och, framförallt, kostymer. Allt Specter någonsin önskat sig – Men i det här fallet kommer det med korruptionens pris. Lyckligtvis är han gentleman nog att välja rätt sida.

Mycroft – Sherlock

Sherlock Holmes bror Mycroft prickar in många gentlemanna-kriterier i denna populära produktion många letar efter när de vill ha serier att streama gratis på nätet. Inte nog med att han är en av de mest vältaliga personer i seriernas värld, han brusar inte upp sig i onödan och ser till att alltid vara den som får saker gjorda. Han är, precis som Don Draper, en smart ledare och därför framgångsrik.

Don Draper – Mad Men

En given gentleman att belysa på den här listan. Don Draper är varken god eller ond. En man med goda intentioner kan göra onda ting för att uppnå sin sak, och Draper är är en av dem. Han för sig som en gentleman, och till vardags är det kostymer, whiskey och cigaretter. Don Draper är även respektfull mot sin omgivning, i synnerhet kvinnor.

Hercule Poirot – Poirot

Kan man lösa svåra mordgåtor och samtidigt vara gentleman deluxe? Ja, åtminstone ifall du är Hercule Poirot. Den Agatha Christie-baserade karaktären har ett sinne för att fånga skurkar, men även för mode. Han har e klassiskt outfit, med beige kostym, hatt, mustasch och fluga. En på många vis tilltalande gentleman.

Pilot — Keith Carradine as President Conrad on MADAM SECRETARY, premiering on CBS, Sunday, Sept. 21 (8:00-9:00 PM, ET/PT) for the CBS Television Network. Photo: David M. Russell/CBS ©2014 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved

Frank Lundy – Dexter

Polisveteranen Frank Lundys lugn och säkerhet ger honom en oemotståndlig charm, som till och med gör honom attraktiv hos sin trettio år yngre kollega Debra. Han är inte bara den skarpaste sextioåringen i mannaminne, han har ett sjätte sinne för klassisk musik och matlagning. Trots sitt emellanåt brutala yrke förblir han ömsint. En gentleman som saknar motstycke.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *