Gentlemannaguiden testar Parfums de Marly

parfums de marly parfymer

Ett nytt intressant parfymmärke för mannen har introducerats på den svenska marknaden. Det är det franska parfymhuset Parfums de Marly som nu presenteras av Cedvard.se.

För parfymnörden är svenska Cedvard även i övrigt intressant med klassiska och anrika märken som Floris London, Creed och Xerjoff i sitt utbud. På senare tid har även märken som lyxiga parfymhuset Amouage och för många i Sverige okända Perris Monte Carlo anslutit sig till de märken som finns hos Cedvard.

Men nu är det alltså Parfums de Marly som vi fokuserar på. Parfums de Marly grundades år 2009 och har snabbt blivit populärt i parfymvärlden både bland män och kvinnor. Totalt har 27 dofter lanserats från märket, varav den senaste är Percival som kom ut ifjol.

Ambition med parfymtillverkningen hos Parfums de Marly har varit att återskapa de exklusiva dofterna från 1700-talets storhetstid i Frankrike då kund Louis XV regerade. Under hans regim gjorde han Paris och Grasse till de viktigaste orterna för parfymtillverkning i världen. Förutom parfymer hade Louis XV även ett stort intresse för dåtidens praktfulla och luxuösa tillställningar kring hästkapplöpning.

När ett nytt intressant parfymmärke lanserats måste det naturligtvis testas och det gör vi idag genom fyra populära dofter från Parfums de Marly.

Först ut från Parfums de Marly är den orientaliskt blommiga doften Layton EdP som har ett väldigt högt betyg på parfymbibeln Fragrantica. Att detta är en väldigt speciell och lyxig doft märks genast vid applicering. Trots att detta är en unisexdoft skulle jag själv kategorisera det som elegant maskulin doft som passar perfekt t.ex. till kvällens fester.

Doften innehåller sofistikerade noter av lavendel, pelargon och viol som var några viktiga ingredienser hos 1700-talets parfymer. Basnoterna med sandelträ, vanilj och peppar ger en modern touch till doften. En doft som behåller sina doftegenskaper länge tack vare sin höga halt av parfymolja. Min egna favorit bland dofterna hos Parfums de Marly.

En annan mycket populär doft med högt betyg är den träiga och kryddiga Herod EdP. Doften Herod skapades år 2012 och är en hyllning till 1700-talets kraftfulla segrande racehäst, hingsten King Herod.

Här märks framförallt peppar och kanel i toppnoterna, efter ett tag på huden framträder framförallt noter av tobak och vanilj. Detta är också en av de dofter i Parfums de Marlys utbud som är riktad till män. En riktigt angenäm och exotiskt manlig doft som tack vare sin vanilj- och vetiverbas även passar till sommarens varmare väder.

Pegasus EdP är framtagen av Parfums de Marly för att hylla 1700-talets mest hyllade hingst. Om man skall göra jämförelser så kanske detta kunde beskrivas som Parfums de Marlys egna version av Creeds ikoniska Aventus – åtminstone gällande beskrivningen av denna eleganta doft. Gällande sammansättningen av doftnoterna skiljer sig de två dock åt rätt rejält.

I Pegasus framträder framförallt mandel och vanilj efter en stund på huden. Men jag kan även tycka mig känna noter av ambra i sammansättningen. Jag tycker personligen att denna doft för män med fördel kan användas mångsidigt både till vardag och fest.

Unisexdoften Percival EdP är alltså den senaste av de dofter som lanserats hos Parfums de Marly. Det är en utpräglad citrusdoft där både mandarin och bergamott framträder klart. Den mest framträdande ingrediensen är dock den söta och blommiga hedoine, som sägs ha en stark förmåga att öka attraktionen hos både kvinnor och män.

Det är osäkert hur det är med den saken, men klart är i alla fall att Percival är den mest utpräglade sommardoften i Parfums de Marlys utbud. Om man skall vara lite kritisk är det dock den av parfymerna hos märket som ligger närmast de dofter som erbjuds på massmarknaden och där det ofta kan vara svårt att urskilja var hantverket i parfymerna ligger.

Om jag skall rangordna parfymerna så blir det i den ordning jag tagit upp dem här, med Layton som den absoluta favoriten – tätt följd av Herod.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *