Gentlemannaguiden testar Xerjoff

För den som söker kvalitetsparfymer av högsta kvalitet är Sverige kanske inte det bästa av länder att vara bosatt i. Åtminstone inte den som söker bland fysiska butiker. Som tur finns det numera flera alternativ på nätet där man hittar ett brett utbud av parfymer från några av de allra mest exklusiva och anrika av parfymmärken.

En av de nyare bland dessa sajter är svenska skönhetsbutiken Cedvard, som grundades så sent som år 2016 och som fokuserar sig enbart på leveranser inom Sverige. Den som upplevt de oskäligt långa leveranstiderna hos många av de nätsidor som ofta opererar i många olika länder, vet att uppskatta de korta leveranstider som detta medför.

Testa fram parfymfavoriter bland samples

Idag testar vi ett av de mest intressanta bland lyxmärken inom parfymvärlden för tillfället – italienska Xerjoff. Även om vi har testat det mesta i parfymväg har vi aldrig fått någon helhetsbild av utbudet, delvis på grund av att detta märke inte finns så väl representerat bland svenska butiker.

Detta gör att det kan vara svårt att finna möjligheter till att på allvar bilda sig en uppfattning av de parfymer som Xerjoff erbjuder.

Som tur finns det numera samples på allt mellan 1,2-2,5 ml att beställa via några nätbutiker innan man slår till på de mer exklusiva och dyrare märkena. Speciellt när det gäller exklusiva och lite dyrare parfymer som Creed, Amouroud och Xerjoff är så kallade samples ett utmärkt sätt att pröva sig fram för att hitta sin favorit. Vi rekommenderar att man också gör så innan man gör sitt slutgiltiga beslut eftersom vi alla har olika preferenser och olika användningsändamål med våra parfymer.

Creed samples testers produktprover
Creed Sample pack innehållande 5 av Creeds populäraste dofter tillsammans med sample av Creeds nyaste doft Viking.

Test av italienska lyxmärket Xerjoff

Idag har alltså turen kommit till ett riktigt exklusivt parfymhus, italienska lyxmärket Xerjoff, som grundades av Sergio Momo år 2003. Den första parfymen från märket lanserades år 2007 och sedan dess har man lanserat totalt 75 parfymer både för män och kvinnor.

Många frågar sig kanske om prissättningen på de lyxigare parfymerna beror snarast på deras förmåga att marknadsföra och mystifiera, som verkar vara gällande hos många märken bland kläder och accessoarer.

Precis som när det gäller äkta kvalitet gällande klockor och flera andra kategorier inom modebranschen är det dock svårt att avgöra detta innan man verkligen prövat dessa i verkligheten. Liksom med allt annat här i världen är det lätt att avfärda något som man inte själv upplevt.

Då det gäller doftegenskaper och parfymhantverket hos Xerjoff är det lätt att dra paralleller till det anrika parfymhuset Creed. Även Creed har alltså ett utmärkt så kallat Sample pack där man kan testa fram bland några av deras tidlösa dofter.

Även om likheter i hantverket finns hittar ändå tillverkare av kvalitetsparfymer alltid sin egen väg och sitt eget sätt att uttrycka sig. Det är en konst att få en Eau de Parfum att sticka ut, så att den inte endast blir en kopia av andra märken. Till min glädje kunde jag utifrån testet konstatera att så även var fallet med Xerjoff och deras parfymer.

Nedan har jag rangordnat mina favoriter bland de 6 dofter jag testade från Xerjoff, där den som jag gillar mest hamnade högst upp på listan. Av en slump visade det sig av det var dofterna i unisexserien XJ 1861 som blev mina favoriter. Här är resultatet:

1. XJ 1861 Naxos Edp

Denna magiska doft! Både med tanke på årstiden och doftegenskaperna är det enkelt att placera denna doft högst upp på min lista. Detta är en orientalisk doft som till en del påminner om Creeds Santal, men med vissa små avvikelser.

Naxos är en hyllning till Sicilien. Fruktig citrus och mild lavendel blandas med söta blommor, kryddor och honung. Doften avslutas med kontrastrika noter av tobak, tonkaböna och vanilj.

Det var till 150-års jubileet av Italiens förening som de tre dofterna i serien XJ 1861 skapades, med landets rikedomar och skönhet som inspiration. Naxos är en hyllning till Siciliens kärlek och charm under mitten på 1800-talet.

2. XJ 1861 Renaissance EdP

Renaissance EdP var den första parfymen i serien XJ 1861 som lanserades år 2011. Detta är den av dofterna från Xerjoff som kanske klarast representerar det typiskt italienska bland parfymer. Åtminstone bland de dofter jag testade från Xerjoff.

1861 Renaissance är en hyllning till renässansens Italien. Där doft citrusnoter blandas med söta blomnoter från ros och liljekonvalj. Doften avrundas med en träig bas av patchouli, mossa, bärnsten och cederträ.

3. XJ 1861 Zefiro EdP

Den som testat på klassiska Dior Homme kan märka vissa likheter i hur doften är utformad. Rökigheten och sötman i basnoterna är det som i många avseenden påminner om varandra. Det som främst särskiljer Zefiro från Dior Homme är att dess doftegenskaper håller sig betydligt längre på huden – precis som sig bör då det handlar om en Eau de Parfum.

1861 Zefiro lanserades år 2015 och är en hyllning till barockens Rom. En riktig lyxig doft som passar utmärkt just till vintern tack vare dess kryddiga karaktär.

4. Shooting Stars Uden EdP

Uden från Xerjoff’s serie Shooting Stars lanserades år 2009 och är den av dofterna som kanske genomgår den största förändringen från applicering tills den ”färdigutvecklad” på huden.

Till en början upplever man friska citrusnoter, medan en söt och kraftfull blandning av kaffe, vanilj, ambra och mysk framträder efter ett tag.

5. Casamorati 1888 Fiero Edp


Denna doft påminner till stor del om den mest klassiska av italienska parfymer, Acqua di Parmas Colonia, som lanserades redan år 1916. Med nästan identiska topp- och basnoter är det kanske inte så märkligt.

Det finns dock vissa nyansskillnader. Medan Acqua di Parmas Colonia har en mer gammaldags framtoning där framförallt lavendeln får representera detta, har Fiero en mer citrusaktig karaktär. Något som lyfts fram med den framträdande basnoten av vetiver-gräset.

6. Shooting Stars Nio EdP

Varje bra parfymmärke bör ha sin egen tolkning av den klassiska doftnoten vetiver.

Den beska och gröna doften Nio EdP är väldigt uppfriskande, sofistikerad doft och samtidigt kryddig. En av de bättre tolkningarna av en vetiverdoft som jag prövat på. Även med Creeds klassiker Original Vetiver EdP inräknat.

Orsaken till att denna hamnar längst ned på listan är kanske främst min förkärlek till tyngre och kryddigare dofter just denna årstid.

Man kan alltså summera testet med att Xerjoff’s dofter definitivt är bland de bästa vi testat på i parfymväg. Det märks att det är ett parfymhantverk där man lagt stor uppmärksamhet vid detaljerna för att få fram den rätta sammansättningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *