Gentlemannaguiden till ett hälsosammare hår

guide för bra hårväxt

Känns håret sprött, fett, glanslöst eller torrt? Det kan finnas många skäl till att ditt hår tappat lystern och ser allmänt trist och livlöst ut. Stress är en viktig faktor men vad du äter och vilka produkter du använder spelar också en avgörande roll. Här får du en snabb guide för ett hälsosammare hår.  

En sund kost för håret

Goda kostvanor är otroligt viktigt för ett friskt och glänsande hår. Se därför till att få i dig rikligt med vitaminer och bra fett i form av fisk, olivolja (som också funkar utmärkt i en hårinpackning), nötter, avokado och ägg.  

En bra kost kan gärna kombineras med tillskott av B-vitamin och mineraler. Det finns ett bra utbud av kosttillskott på apoteket som är speciellt framtagna för hårets välbefinnande. Dessa innehåller bland annat zink, selen, collagen, biotin och vitamin B12. Tar du annan medicin kan det vara bra att först rådfråga med läkare. 

Tänk på att håret till större delen består av protein så det gäller att du får i dig tillräckligt med fisk, magert kött och kyckling för att förebygga sprött och skadat hår. Äter du inte kött finns det självklart andra bra proteinkällor från växtriket, som t.ex. nötter, linser, kikärtor och andra baljväxter. 

En hälsokur varannan vecka

Det behöver egentligen inte vara svårare än att införskaffa en riktigt bra hårinpackning. Är ditt problem torra toppar och ett frizzigt hår finns det en uppsjö med bra produkter som tillför fukt och liv till ditt hår. Inpackningar med essentiella oljor och sheasmör är extra bra om du har ett torrt och skadat hår. Det finns också sk. leave-in produkter som inte behöver sköljas ur utan vårdar ditt hår och ger det näring tills du tvättar ur produkten. Fråga din frisör om du är osäker! 

Tvätta håret på rätt sätt och utan stress

Det finns faktiskt ett bra sätt och ett dåligt sätt att tvätta håret. Och det dåliga sättet har större negativ inverkan på ditt hår än du kanske tror. Det är viktigt att inte dra eller slita i håret när du tvättar det. Men det är också minst lika viktigt att du väljer rätt hårvårdsprodukter.  

För att kunna välja rätt schampo måste du först veta vilken hårtyp du har. Har du torrt hår men fet hårbotten är det ingen bra idé att välja ett schampo för fett hår. Testa istället ett milt schampo som effektivt tar bort överskott av talg men också återfuktar håret och upprätthåller en bra kemisk balans. Har du tunt och flygigt hår kan ett volymschampo ge ökad volym och en fylligare känsla. Testa gärna ett schampo med koffein! Har du en känslig hårbotten ska du satsa på ett milt och oparfymerat schampo med CBD. 

Hårvårdsprodukter med CBD

 Det har blivit trend att använda hårvårdsprodukter med CBD, vilket inte är så förvånande med tanke på cannabidiolens välgörande effekter. Återuppliva din hårbotten med en blandning av näringsgivande växter och olja från hampaväxtens blommor. Cannabidiol i kombination med aromaterapeutiska ingredienser vårdar din hårbotten på ett naturligt sätt. Börja resan mot ett hälsosamt hår redan nu! 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *