Gentlemannen i sportsammanhang

En gentleman görs inte av sin stil och sina materiella ägodelar. En gentleman görs av hur han för och beter sig. Tyvärr har det blivit allt mer sällsynt med en sann gentleman, men det finns ett område där han syns desto oftare, och det är i sportsammanhang. Vi tar oss en titt på vad den sportslige gentlemannen gör, och vad han inte bör göra. 

Var rättvis

En gentleman fuskar inte eller spelar fult spel. Det har blivit allt vanligare att man tar till fula knep för att få ett domslut i sin favör och det gäller både på internationell högsta nivå som på korpnivå. Att vinna genom fult spel är ingen vinst en gentleman vill minnas, och att fuska skulle aldrig falla honom in. 

Vinst och förlust

En god sportsmannaanda innebär att man är en god vinnare såväl som en god förlorare. Detta bör anammas inom alla typer av spel, även de som nödvändigtvis inte spelas i direkt anslutning med andra spelare. När det gäller betting online spelar man inte mot eller med andra personer, men andra kan ändå påverkas av en dålig förlorare. Det har blivit en allt populärare sysselsättning som bjuder på dom bästa spelen, samt bidrar till att sporten man bettar på blir mer spännande. Spelformerna varierar mellan allt från långtidsspel till live spel och man kan spela på såväl polo som tennis. Naturligtvis finns också hundratals olika spelautomater.

Oavsett om man är i hemmet eller på arenan med goda vänner är det däremot viktigt att man inte låter sina känslor i vadslagningen gå över styr. Acceptera din förlust såväl som din vinst. Bli inte odräglig bara för att du har förlorat, eller kasta inte spydiga kommenterar till dina vänner som förlorade när du vann.  

Respektera lagkamrater och konkurrenter

Allt för många gånger har man sett lag ge sig på sina motståndare vid förslut, eller till och med lag som ger sig på de egna lagkamraterna och anklagar dem för förlusten. Trots besvikelsen ska man fortsätta att stötta varandra och ta sig vidare tillsammans. Och motståndarlaget applåderar man och tackar för en god match. Det är vanligt att man inom vissa sporter visar den här respekten genom att man innan en match tar varandra i hand eller att man byter tröjor med varandra när matchen är slut. Flera sportligor har även särskilda priser för god sportsmannaanda. Bland annat fick ishockeyspelaren William Karlsson i Vegas Golden Knights ta emot Lady Byng Memorial Trofén för att ha visat bäst sportsmannaanda under den senaste NHL-säsongen.

Det är inte på liv och död

För många är sport och spel en fråga om liv och död. Det är något som är viktigare än allt annat och vissa kan inte kontrollera sina känslor vid varken vinst eller förlust. Detta är inte sann sportsmannaanda och underhållningen och känslan ligger i själva spelet och att det spelas ett korrekt sätt. Ibland vinner du och ibland vinner din motståndare. Det är helt enkelt alltid den bäste mannen för dagen som vinner. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *