Gentlemannens bortglömda kläder – Plommonstop

Kubb eller plommonstop är en herrhatt med rund styv kulle. Hattypen förknippas i dag främst med Storbritannien men var allmänt förekommande i den västerländska mansklädedräkten under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

De första plommonstopen tillverkades under 1800-talets första hälft av hattmakaren Lock’s i London på uppdrag av en William Coke. Denne ville få fram en huvudbonad för sina skogvaktare, vilken inte fastnade i träd och liknande eller sveptes av vid blåst. Hattmodellen kallades ursprungligen ”coke” efter beställaren, men sedan firman Bowler & Son år 1850 börjat tillverka modellen för en bredare konsumentkrets blev den snart känd under benämningen ”bowler” eller ”bowler hat”, vilket den alltjämt heter på engelska. Främst i USA är den dock även känd under benämningen ”derby”. På finlandssvenska kallas modellen knall.

Plommonstopet har närmast kommit att bli en symbol för det typiskt brittiska, och var längre en vanlig syn i Londons ”city” där den icke minst bars av börsmäklare och bankanställda men även statstjänstemän. Alltjämt utgör plommonstop, kritstreckskostym och paraply en närmast obligatorisk klädsel för brittiska gardesofficerare då dessa är civilklädda. Kubben var också förr en vanlig huvudbonad för butlers och andra former av betjänter.

  • Källa: Wikipedia/Bernhard Roetzel: Gentlemannen – handbok i det klassiska herrmodet (Viken 1999)

Taggar från artikeln
, , ,
Gå med i diskussionen

1 Comment

Lämna en kommentar
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.