Gentlemannens garderob: Rökrocken

En rökrock (engelskans ”smoking jacket”) är en halvlång till knälång rock som utseendemässigt är väldigt lik en morgonrock. Den tillverkas i något lyxigt material som siden eller sammet. Slagen har traditionellt sett alltid varit av siden och det är också från därifrån smokingen fått sina sidenslag.

Användandet av röckrock uppstod i mitten av 1800-talet då rökarna vid större fester oftast blev hänvisade till ett skilt rökrum. Rökrocken bars utanför den vanliga kavajen/fracken för att undvika att röklukten lade sig på kläderna samt även för att skydda kläderna mot aska. Rökrocken var inte formell klädsel till skillnad från t.ex. frackjackor eller jacketter och var därför ofta tillverkad i glada färger och mönster. Till rökrocken bar man ibland tillhörande mössa för att skydda även håret mot röklukten.

De mest kända bärarna av rökrock var bland andra Cary Grant, Frank Sinatra och Fred Astaire. Sedan 1950-talet har dock antalet användare av rökrocken avtagit drastiskt och nuförtiden förknippas rökrocken främst till Hugh Hefner.

5852142328_f99c853be7_o
Bild: Pop Culture Geek

Källa: Wikipedia

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Sebastian

    Hej! Finns det någon försäljare på nätet, gärna svensk sådan, eller någon affär i Skåne som kan tänkas ha en rökrock? Aldrig sprungit på någon, dessvärre, men skulle verkligen vilja ha en!

    1. says: Gentlemannen

      Hej! Det är en mycket bra fråga! Jag har faktiskt själv sökt en del bland svenska nätbutiker och inte hittat speciellt mycket. Det börjar dock vara ett tag sedan och nya kan ha tillkommit. Jag skall ta en ny koll inom kort. Då det gäller utländska finns en del lyxiga och utsökta rökrockar i premiumsegmentet, bland annat hos http://www.dukeanddigham.com/ och Oliver Brown. Det kan dock kännas aningen tufft att lägga dessa summor på en rökrock om man inte uttryckligen söker hög kvalitet. Som sagt, jag skall forska lite och återkommer med ett inlägg i ämnet.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *