Gentlemännens guide till att ta ansvarsfulla lån

Alla kan plötsligt hamna i en situation där ett ekonomiskt tillskott i plånboken behövs. Marknaden för lån och krediter är idag stor, vilket gör att det är relativt enkelt att beviljas lån på stora summor. När du behöver ett lån är det mycket viktigt att du lånar pengarna ansvarsfullt. 

Att tänka på när du jämför lån

Syftet med att jämföra lån är att hitta så billigt lån som möjligt. Priset på lånet är en kombination av räntor, aviavgifter, månadskostnader, uppläggningsavgifter, osv. Du kan spara stora summor pengar genom att ta dig tiden att jämföra lån, istället för att ta första bästa. 

När det kommer till lån finns det framför allt en sak du kan göra för att hitta det bästa lånet och det är att jämföra olika lån så noggrant det bara går.

Det största ansvaret du har som låntagare är att endast ta lån du faktiskt har råd med. I praktiken innebär det ett par saker för dig att tänka på:

  • Låna inte mer än du behöver
  • Acceptera inte ett lån du inte har råd med (för höga räntor och avgifter)
  • Gör en plan för hur du klara återbetalningarna varje månad
  • Se till att ditt kreditvärde är så bra som möjligt innan du ansöker om lån

Hur du tar ett smart lån

Om du tar större lån än vad du behöver riskerar du endast att försvåra återbetalningen, vilken kan komma att kosta dig mer än planerat. Budgetera alltså för hur lånet ska användas noggrant. Ta inte heller ett för litet lån. Pengarna måste räcka till sitt ändamål, annars kan du tvingas till ett nytt lån som kan bli dyrt.

Det är även ditt ansvar att se till att ditt kreditvärde är så bra som möjligt innan du söker lån. Det innebär att du ska ha så få skulder som möjligt och vara ikapp med alla betalningar som hyra och räkningar. Om du har ett eller flera kreditkort som du inte använder bör du avsluta de innan du ansöker om lån. Även oanvända krediter dyker upp som aktiva skulder i ditt kreditvärde.

Lån med eller utan UC?

I vissa fall kan det vara bra att ta ett lån utan UC då det förblir mer anonymt. Samtidigt kan det vara mer ansvarsfullt att låna med UC, eftersom det kan begränsa hur mycket du lånar. Om din ekonomi redan är svag så kan ditt låga kreditvärde stoppa dig från att ta ännu ett lån som hade försämrat din finansiella situation ännu mer.

Hur du klarar av återbetalningen

Som sagt, låna inte mer än du behöver eller klarar av att betala tillbaka inom lånets löptid. Om du skulle börja halka efter i återbetalningen och du börjar få svårt med ekonomin, kontakta då budget och skuldrådgivningen i din kommun. Där får du helt kostnadsfri konsultation om din ekonomi och finansiella situation. De kan hjälpa dig komma fram till en plan som hjälper dig bli skuldfri så snabbt som möjligt. 

0 replies on “Gentlemännens guide till att ta ansvarsfulla lån”