Gentlemannens hobbys då och nu

hästpolo ridning som hobby

Det finns flertalet fritidsaktiviteter som är förknippade med gentlemannen. Tankarna kanske vandrar till golfspelande, fiske, hästpolo och kortspel. Och det är inte helt obefogat. Dessa aktiviteter är utan tvekan hobbys och nöjen som en herre av finare rang tyckte om att sysselsätta sig med när det fanns tid över – vilket det ofta gjorde. Några av dessa har hållit sig kvar än i dag, samtidigt som det finns flera exempel på aktiviteter som en gentleman från förr aldrig skulle ha sysselsatt sig med, men som numera är bland de populäraste aktiviteterna för män. 

Vi tar en närmare titt på vilka hobbys och aktiviteter som män gärna sysselsätter sig med och vilka som fortfarande lever kvar från förr. 

Sport och fiske

Den sportige gentlemannen tyckte, och tycker fortfarande, om att titta på och utöva sport av olika slag. Sporterna man deltar i och tittar på har däremot ökat i omfång och inkluderar inte bara sporter som tennis, golf och skidåkning. Det inkluderar numera även lagsporter som fotboll och ishockey. Fotboll ansågs länge vara en sport för arbetarklassen men under 1900-talet utvecklades den till världens mest utövade sport. Spelarna är inte längre arbetare som vill ha något att göra på fritiden utan några av världens mest hyllade idrottsmän, och före detta spelare som David Beckham har flera gånger lyfts fram som ett exempel på den moderna gentlemannen– både för sitt lugn på och utanför planen men också för sin stil. 

Bild: Unsplash

Några av de klassiska sporterna och aktiviteterna har däremot försvunnit, såsom fiske och polo. Polo slog aldrig riktig igenom i Sverige och Skandinavien och det är främst i England, USA och Indien som det spelas. 

Sport och träning har gått ifrån att vara en hobby till att bli något man gör för att leva ett hälsosamt liv, men det finns fortfarande de som gärna spelar golf på sommarhalvåret och som gärna åker skidor om vintern – bara för att det är kul. 

Spel

Spel har likt sport alltid varit en omtyckt aktivitet. När det blev populärt med spel på klubbarna ökade intresset för att spela bordsspel. Precis som med allt annat går det trend i spelen som spelas. Bridge var länge ett populärt kortspel som spelades av både män och kvinnor, men som inte spelas lika ofta nuförtiden. Det mesta av dagens spelande sker på nätet och man kan tack vare det spela på internationella såväl som nationella spel. Europas största lotteri blev nyligen tillgängligt för svenska spelare, efter att ha varit stort i övriga länder, och det går att spela både på bärbara och stationära enheter. Just lotterierna går långt tillbaka långt i tiden och de har trots sin ålder fortsatt att locka deltagare för sin spänning såväl som för sin enkelhet. 

Spelintresset sträcker sig över både avancerade, skicklighetskrävande spel och enklare varianter. Det kan vara lika intressant att ta del av nya äventyrsspel, kanske i VR, som det är att samla vännerna för en spelkväll med olika sällskapspel. 

Kreativt skapande

Det här med kreativa hobbys har vuxit fram mer på senare tid. Att måla tavlor eller skapande överlag ansågs länge som något som var till för kvinnor eller bohemer, men tack och lov har den synen ändrats.  

När fotografering blev något som privatpersoner började att intressera sig för blev kameran ett populärt inslag i gentlemannens arbetsrum. Intresset för fotografi har knappast blivit mindre, och vi fotograferar mer än någonsin tack vare att det finns en kamera i mobilen. Även om mobilkameran är den mest använda finns det fortfarande de som föredrar DSLR-kameror eller till och med analoga kameror. Bildredigering intresserar också allt fler hobbyfotografer, vare sig det för mindre korrigeringar eller för att skapa konstverk genom program som Photoshop. 

Bild: Unsplash

Antalet kreativa hobbys har ökat och förutom bildhantering finns det de som gärna sysselsätter sig med digitalt skapande. Det kan handla om att skapa miljöer och figurer genom illustreringsprogram, samtidigt som det fortfarande finns de som föredrar att skapa med färg på en vit canvas.

Äventyr

Den traditionella gentlemannen ses kanske inte som den modige äventyraren, men det kunde han ha varit. Att gå på upptäcktsfärd och äventyr med ett gäng erfarna vandrare var inte ovanligt och det är det inte heller i dag. Även om de flesta platser redan har upptäckts finns det de som gärna ger sig iväg på längre bergsklättringar, besöker djungler och avlägsna öar och länder. Tack vare sociala medier som Instagram har intresset för äventyrsresor ökat och det kombineras ofta med ett intresse för fotografi eller för fysiska aktiviteter som klättring, dykning eller varför inte glidflygning. 

Bild: Unsplash

Den moderna gentlemannen sysselsätter sig med vad han än känner för. Till skillnad från förr kan han välja fritt bland det han är intresserad av. Det som däremot särskiljer honom från andra är att han vet hur han ska bete sig i alla situationer, vare sig det är i hejaklacken på en fotbollsarena eller när han besöker en ny plats.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *