Idag släpps Glen Moray Private Edition Millesimé 2005 på den svenska marknaden

whiskynyhet februari 2020

Idag släpps för första gången Glen Moray Private Edition Millesimé 2005 i Sverige. Denna Burgundy Single Sask är utvald ur Master Destiller’s Selection och kommer att finnas i några utvalda butiker med artikelnummer 40304-01 i en begränsad utgåva på endast 240 flaskor.

Private Edition Burgundy Cask Millesime 2005 har legat på bourgognefat i 13 år och flaskorna buteljerades 2018. Smaken är intensiv av fat, läder och kanderade äpplen med ett lager av kanel och russin. Med ett långt avslut som är mjukt och kryddigt avslut. Doften är behagligt subtil med inslag av vaniljkaka, choklad och torkade russin.

ny whisky i sverige februari mars 2020

Destilleriet är beläget i Elgin i hjärtat av Speyside och startade ursprungligen som Elgin West Brewery 1830 och producerade då lokala Ales. Den 13:e september 1897 påbörjades destilleringen av Single Malt Whisky av högsta kvalitet som man lagrade på olika typer av fat.

Speyside är beläget i nordöstra delen av Skottland i de skotska högländerna. Regionen har ett mycket fördelaktigt klimat för tillverkning av kvalitetswhisky och i området finns det många destillerier.

År 1999 lanserade Glen Moray sina första wood finish series, Chardonnay och Chenin Blanc, som sedan blivit ett signum för destilleriet. 2005 så tog Graham Coull över som den 5:e Master Destiller efter Edwin Dodson som gick i pension efter två decennier efter att han fört över sin kunskap till Graham. Sedan november 2019 så har Kirstie McCallum tagit över ansvaret och är ”head of whisky creation”.

Sedan 2009 då det familjeägda spritföretagt La Martiniquaise förvärvade Glen Moray Distillery har det gjorts investeringar i att höja kvaliteten samt renodla portföljen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *