Glenfiddich – The Scent of Twelve Years

Glenfiddich vill slå hål på myten om att ju rökigare en whisky är desto finare är den. Tillsammans med de svenska doftexperterna på Collect & Bottle lanseras därför nu doftljuset ’The Scent of Twelve Years’, med doft av päron, honung och ek.

Många svenskar är väldigt förtjusta i rökig whisky, och är också övertygade om myten som säger att ju rökigare whisky, desto finare. En myt som den skotska whiskyn Glenfiddich nu vill slå hål på. Eftersom rökigheten i vissa whiskys leder till att andra rika doft- och smaktoner försvinner, har Glenfiddich låtit skapa doftljuset ’The Scent of Twelve Years’. Ljuset är en replika av whiskyn Glenfiddich 12 Year Old, en single malt som lagrats i tolv år, och lyfter fram den fräscha och komplexa smaken i whiskyn.

– Doftljuset ’The Scent of Twelve Years’ är vår hyllning till den mest prisbelönta single malten och en av whiskyvärldens mest eleganta whiskysorter – Glenfiddich 12 Year Old, säger Oscar J-T Holm, WG&S Nordic Marketing & Communication Manager. Det är en whisky som karaktäriseras av fruktiga och fräscha toner och som också slår hål på myten om att en fin whisky måste vara rökig. ’The Scent of Twelve Years’ doftar precis som Glenfiddich 12 Year Old smakar; päron, honung och ek.

glenfiddich the scent 2

Den process som krävs för att ta fram ett doftljus kan jämföras med processen för att ta fram en whisky. I en whisky uppenbarar sig dofter och smaker ju mer man bekantar sig med den. På samma sätt hittar man rätt dofter till ett doftljus. En genomgående doftanalys krävs för att kunna sätta samman dofter som överensstämmer med inspirationskällan.

– När vi fick förfrågan om att skapa ett doftljus som doftar precis som den anrika whiskyn Glenfiddich 12 Year Old så var svaret givet. Det har varit en spännande utmaning att skapa ’The Scent of Twelve Years’ som är ett hantverk rakt igenom, från början till färdig förpackning, säger Tomas Hempel, parfymör och grundare av Collect & Bottle. Vår process inleddes med en doftanalys av whiskyn för att sedan jämföra dess byggstenar gentemot olika parfymämnen. Därefter kunde vi ta fram den doft som bäst representerar drycken.

Från och med 17 december kommer ’The Scent of Twelve Years’ finnas i begränsad upplaga hos Clubs & Spades, Östgötagatan 49 på Södermalm i Stockholm. Försäljningspriset för ett ljus är 399 kr, samma pris som en flaska Glenfiddich 12 Year Old (70 cl) på Systembolaget.

glenfiddich the scent 3

Glenfiddich 12 Year Old i korthet 

Färg: Rikt gyllene.
Doft: Tydlig frisk och fruktig doft med inslag av päron.
Smak: Karaktäriseras av söta, fruktiga noter och utvecklas till smak av smörkola, grädde, malt och subtil ek.
Eftersmak: Långvarig sötma från ektannin.

glenfiddich distillery 3

Om Glenfiddich 

Glenfiddich är den skotska whiskyn som banade vägen och lärde en hel värld att dricka single malt. I mitten av 1960-talet blev Glenfiddich ett begrepp för charterresenärer över hela världen då nästan ingen hade försökt sälja single malt utanför Skottland innan dess. Idag är Glenfiddich världens mest prisbelönta single malt och står för omkring 15 procent av all single malt som säljs, något som gör whiskyn från Dufftown till världens mest prisbelönta single malt.

The Glenfiddich Distillery grundades 1887 av William Grant och ägs idag av familjeföretaget William Grant & Sons. Treenigheten: vatten, jäst och korn som krävs för att destillera Glenfiddich, inspirerade formgivaren Hans Schleger till att skapa den unika och trekantiga flaskan som har blivit en stilikon lika klassisk som Coca Cola- flaskan.

Om Collect & Bottle

Collect & Bottle skapar unika dofter för varumärken och privatpersoner. Bara de allra finaste råvaror som marknaden har att erbjuda används, med dessa doftsätts kosmetiska produkter i allmänhet och parfymer i synnerhet. Kundens behov och förutsättningar är i fokus för varje projekt och en konsultation kan sträcka sig allt från en timme till flera månader.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *