Golfbar med inspiration från 1930-talet

Foto: Christian Gustavsson

I London är minigolf en stark nöjestrend som med baren Swingers – The Crazy Golf Club i spetsen, har exploderat de senaste åren. Sverige ligger inte långt efter. Första inomhusbanan i centrala Stockholm öppnade för precis ett år sedan och snart kommer fler.

Det är Hans Olofsson, före detta världsmästare i bangolf, som ligger bakom Stockholms första renodlade minigolfrestaurang – Swing by Golfbaren, som firar 1 år den 10:e februari.

För att haka på den generellt starka nöjestrenden i Sverige att kombinera mat, dryck och aktivitet planerar Golfbaren att öppna 10 ställen i Sverige. Där flera blir inomhus, var och en med sin egen nisch och charm.

Gemensamt för samtliga är berättandet om minigolfens historia genom åren och inspirationen till just Swing kommer från 1930-talets minigolf på Manhattans hustak & bakgårdar. Där helheten visar upp en stilfull minigolfmiljö för större företagssällskap, kompisgäng, familjer och för dem på date. Här bjuds gästerna på helkvällar med minigolf, mat, dryck och musik.

Mary Pickford, en av 20-talets stora Hollywoodstjärnor, som lanserade sin egen minigolfbana i Hollywood, USA 1930.

– Nu hakar vi på den internationella minigolfboomen här i Sverige och jag tror på en stark utveckling de närmaste åren. Swing ska ge besökare en förflyttning i tiden där 30-talet ligger i centrum. Det går utmärkt att spela festklädd och t.o.m. i högklackat – även om man kanske vill sparka av sig dem om man vill utmana mig, berättar Hans Olofsson, som är flerfaldig världsmästare i minigolf.

Grundaren av Swing by Golfbaren Hans Olofsson, som är flerfaldig världsmästare i minigolf. Foto: Paul Lindqvist

Hans Olofsson har aldrig kunnat släppa minigolfen som präglade hans uppväxt med stora svenska och internationella framgångar. En civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm var vägen in i affärslivet, men minigolfen har ändå alltid fått ta sin plats. Nu kommer studierna i ekonomi och företagande väl till pass när han med eget kapital satsar all sin tid på minigolf för alla.

Minigolfen är min passion. Och jag vill tillgängliggöra den för många fler på ett modernt sätt som passar oss idag. Det ska vara sofistikerat men alls inte stelt. Tänk dig en härlig 30-talsfest extra allt – utan röken förstås, fortsätter Hans. Vi har även höga ambitioner avseende den mat & dryck som serveras.

Foto: Kristofer Hedlund

Swing by Golfbaren ligger i Boulebars gamla lokal på Surbrunnsgatan 46 i Stockholm. På totalt 900 kvadratmeter spelar gästerna nu 12 hål minigolf på Hans Olofssons egna designade banor. Halvvägs finns Back Alley Bar för den som vill ta ett pit stop med en bit mat eller ställets egna öl. Swing rymmer förutom matsalen för 80 personer även en speakeasy-bar tillägnad Mary Pickford och Hans eget Livingroom med ytterligare 6 världsunika minigolfhål i en helt privat miljö.

Från Speakeasy-baren tillägnad Mary Pickford. Foto: Christian Gustavsson

Konceptet Golfbaren finns än så länge på ytterligare tre utomhusbanor (Kristineberg och Aspudden samt Allen i Göteborg) och till 2020 ska enheterna vara 10 stycken runt om i Sverige. Som en ledstjärna i etableringarna finns hela tiden Mary Pickford, 20-talets stora Hollywoodstjärna som lanserade sin egen minigolfbana i Hollywood, USA 1930.

Den allra första miniatyrgolfbanan byggdes i USA 1916. Redan 1930 sägs det ha funnits 20000 minigolfbanor i USA. 1931 byggdes första banorna i Sverige och minigolf blev nästan direkt en sport som växte. Första banan var på Liseberg i Göteborg. År 1937 bildades Svenska Miniatyrgolfförbundet och de första mästerskapen i minigolf spelades redan året efter. År 1939 fanns elva miniatyrgolfklubbar Sverige och tio år senare var antalet 35 klubbar. Under femtiotalet etablerades allt fler banor– inte minst i Stockholmstrakten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *