Göteborgs Rapé representerar det exklusiva årgångssnuset Kardus 2019

kardus göteborgs rape

I dag lanserar Swedish Match Kardus, det exklusiva årgångssnuset som lanseras i en begränsad upplaga i slutet av varje år. För första gången någonsin representeras Kardus av Göteborgs Rapé, till skillnad från tidigare då Kardus representerats av General.

Samarbetspartner för Göteborgs Rapé Kardus 2019 är krögaren Stefan Karlsson, som bland annat driver krogen SK Mat & Människor i Göteborg. Göteborgs Rapé Kardus Winter 2019 lanseras i lite drygt 1 000 exemplar i Sverige, och kommer att kosta 999 kronor. Årets Kardus kommer också att lanseras i knappt 300 exemplar i Norge.

– Det här är den enskilt största förändringen vi har gjort med Kardus, och det har såklart gjort årets arbete extra spännande. Liksom förra året följer vi ett säsongsbetonat tema, men det är kompletterat med karaktäristiska smaker som återfinns i Göteborgs Rapé, inte minst lavendel. Årets tobakssmak är mellanmörk och i smaken återfinns barrskog, örter, lavendel och torkad frukt. Efter ett gediget arbete är jag nöjd med resultatet, säger Lars Öberg, Master blender på Swedish Match. 

kardus 2019 göteborgs rapé

Årets tobaksblandning är unikt sammansatt för Göteborgs Rapé Kardus Winter 2019 och består av tobak från Argentina, Sydafrika och Indien. Den argentinska tobaken är soltorkad och kommer från Los Altos de la Cocha Valle, ett höglänt område nära Anderna. Den sydafrikanska tobaken är lufttorkad och har odlats i Kapprovinsen och har en arom av torkad frukt. Den indiska tobaken kommer från delstaten Andhra Pradesh i östra Indien och har en tydlig arom av torkade, söta frukter. 

De tre tobakssorterna levererades till Swedish Match lager i Kungälv, där Master blender Lars Öberg valde ut de kartonger som hade den absolut bästa tobakskvalitén. Därefter tröskades denna tobak för att få fram ren lamina, det vill säga den finaste delen av tobaksplantan. Standarden i denna tobak motsvarar den som gäller för cigarrer. Tobaken i Göteborgs Rapé Kardus Winter 2019 är skuren i snitt om 0,72 millimeter. 

– Det här har varit ett riktigt roligt projekt, inte minst för mig som trogen Göteborgs Rapé-snusare. Gastronomins värld har en hel del gemensamt med snusindustrin när det kommer till smaksättning och råvaruutveckling. Här har min ambition varit att dels lyfta Göteborgs Rapés traditionella smak och samtidigt göra en säsongsanpassad produkt med höstiga smaker. Jag är nöjd och hoppas att årets Kardus kommer att bli uppskattad, säger Stefan Karlsson. 

I Sverige kommer Göteborgs Rapé Kardus Winter 2019 kommer att finnas till försäljning i Swedish Match egna snusbutiker (Stockholm, Göteborg, Lund, Strömstad, Charlottenberg och Åre) samt på www.swedishmatch.se.

Årets förpackning, Kardusen, är ett manuellt tillverkat kärl från Orrefors. I och med norska bestämmelser om standardiserad färg för snusdosor är det norska kärlet i den mörkgröna färg som gäller för snusprodukter som säljs i Norge. 

Om Stefan Karlsson 

Årets samarbetspartner är Stefan Karlsson, krögare i Göteborg. Stefan driver bland annat krogarna SK Mat & Människor, Mr.P, Bar Himmel, TOSO och at PARK i Göteborg. År 2000 belönades Stefan med sin första stjärna i Guide Michelin, och i dag har SK Mat & Människor även den en stjärna i Guide Michelin. Stefan har bland annat vunnit pris som Årets Kock, och var juryordförande i Årets Kock år 2019.

Om Orrefors

Årets förpackning, kardusen, är i handblåst glas och framtagen av Nordens största glastillverkare, Orrefors. Med sin anrika historia har Orrefors en lång koppling till svensk gastronomi, och årets Kardus kommer i en klarblå samt i en mörkgrön färg – manuellt tillverkade på glasbruket i Småland. Där arbetar skickliga hantverkare tillsammans med några av Sveriges främsta formgivare med att utveckla design, hantverk och nya tekniker.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *