Gotlands Bryggeri släpper Wisby Berliner i begränsad upplaga

Lagom till sommaren lanserar Gotlands Bryggeri Wisby Berliner. Wisby Berliner är en Gotländsk tolkning av den tyska syrliga ölsorten Berliner Weisse, som här får tydliga toner av fläder. Precis som förra årets Melon Wit släpps Wisby Berliner endast i en begränsad upplaga på restauranger och hos systembolaget under sommaren.

Vi har länge velat göra en syrlig öl och nu tycker vi tiden är mogen att lansera vår version. Vi har hämtat inspiration från den traditionella ölstilen Berliner Weisse som många fått upp ögonen för genom det ökade intresset för suröl. I vår tolkning har vi dessutom använt lite fläder för att ge denna törstsläckande ölstil en extra dimension, säger Joakim Eneqvist, bryggmästare på Gotlands Bryggeri.

Den friska smakbilden hos Wisby Berliner domineras av en stram syra som vägs upp av en lätt sötma från malten. Flädern känns igen i eftersmaken och tillsammans med syrligheten ger det en fyllig känsla. Det är dessutom en av få öl som går bra att dricka ur sugrör.Wisby Berliner har utvecklats och bryggts på Gotlands Bryggeri på S:t Hansgatan 47 i Visby med hantverksmässiga traditioner. För att skapa den här sorten av syrlig öl krävs det nämligen en speciell bryggteknik.

Wisby Berliner bryggs med ett par specialmoment för att göra den syrlig och tillföra fläder. Syran kommer från syrad malt som enkelt uttryckt fått bada i mjölksyra, vilket var ett sätt för tyskarna att kunna justera surheten utan att kringgå renhetslagarna. Sen kryddar vi allt med torkade fläderblommor för att ge rätt smak, förklarar Joakim Eneqvist.

Wisby Berliner ingår i Gotlands Bryggeris tillfälliga sortiment inom Wisby-serien som produceras i begränsad upplaga. Den nya ölen har en alkoholstyrka på 5,0% och har artikelnummer 32889 hos Systembolaget.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *