Grand Antiques på Millesgården

Foto: Elisabeth Toll

Grand Antiques är den mest exklusiva antikmässan i Skandinavien och arrangeras vartannat år av Sveriges Konst- och Antikhandlareförening. För första gången gästar nu Grand Antiques Millesgården under fyra dagar då ett tjugotal konst, design- och antikhandlare ställer ut i konsthallen för att visa upp det bästa inom konst, antikviteter och design.

Antikmässan pågår mellan torsdag – söndag 13-16 oktober och är öppen mellan kl. 11-17. Millesgården är belägen vid Herserudsvägen 32, Lidingö, cirka 10 minuter från centrala Stockholm.

grand-antiques-millesgarden
Foto: Elisabeth Toll

Millesgården utgör med sin enastående miljö en perfekt plats för Grand Antiques, där Carl Milles personliga intresse och samlande av konst och antikviteter är högst påtagligt. Carl och Olga Milles hem är resultatet av en dedikerad konstnärsgärning och ett livslångt samlande av konstföremål och vackra antikviteter.

Carl och Olga Milles köpte 1906 en tomt på Herserudsklippan, högt ovanför Värtan på Lidingö, för att bygga ett hem med ateljéer. Konstnärhemmet blev den första byggnaden och färdigställdes år 1908. Under de följande åren anlades fler byggnader och terrasser och en skulpturpark med Carl Milles mest kända verk. Idag kan Millesgården erbjuda konst som spänner från antiken med verk från 700 år f Kr till våra dagar och samtidskonsten.

Millesgården ligger högt belägen på Lidingö i en terrasserad skulpturpark med fontäner och blomsterplanteringar och med en vidsträckt utsikt över Stockholm. Sedan 1936, då konstnärshemmet överlämnades som gåva till svenska folket, drivs Millesgården som en stiftelse.

grand-antiques-ii-millesgarden
Foto: Elisabeth Toll
millesgardens-konsthall
Millesgårdens konsthall. Foto: Pelle Höglund

Idag är Millesgården ett museum med antiksamling, skulpturpark, konsthall och bistro. Millesgårdens tillfälliga utställningar visas framför allt i Konsthallen. Ibland utvidgas utställningarna till både konstnärshemmet och skulpturparken.

Permanenta utställningar finns i Carl och Olga Milles Konstnärshem, i Antiksamlingen samt i Annes hus. I Annes hus bodde paret Milles om somrarna 1951-1955. Villan är inredd med Josef Franks möbler och textilier av Estrid Ericson, grundare av firman Svenskt Tenn.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *