Grattis Riche 130 år!

riche 130 år

Idag, den 14:e september, firar den Stockholmskrogen Riche 130 år. Det blir en helkväll med spontanjästa viner från Jordmånen, cocktails från Indigo, musik från Svenska Discokyrkan och råbiff från köttexperten Göran Svartengren – allt naturligtvis till 130-inspirerade priser, som ostron för 13 kr styck.

För att fira den smått legendariska restaurangen har vi tagit en promenad genom historien bakom ett av Stockholms mest kända institutioner.

Paris kommer till Stockholm

restaurang riche Stockholm

Det var Gustav Petterson som öppnade den första restaurang Riche på den då nyanlagda Birger Jarlsgatan. Inspirationen var krogens namne i Paris, Café Riche – en restaurang som grundats redan 1785 och som under 1800-talet blev en samlingspunkt för franska författare och intellektuella.

I Gustavs restaurang möttes ett franskt brasserie vår svensk husman. Med linnedukar, speglar i guld och kristallkronor lockade man den välbärgade borgarklassen, och senare även Stockholms framväxande kulturelit. Under 1930-talet renoverades restaurangen av Ivar Tengbom, grundare till arktitektkontoret Tengbom Arkitekter och mannen bakom byggnader som Stockholms Konserthus, Tändstickspalatset och Citypalatset.

Epoken Tore Wretman

tore wretman riche

Under andra världskriget hade Riche chanserat. Tre av Stockholms mest namnkunniga familjer – Wallenberg, Bonnier och Sachs – ryckte ut för att rädda institutionen. Men det var den 28-årige Tore Wretman som kom att bli restaurangens riktiga räddare. Wretman hade börjat direkt från skolan på Operabaren, innan han tagit sig till Paris och Maxim’s. Efter en karriär på den legendariska franska restaurangen hade Wretman återvänt till Stockholm, och till slut fått möjligheten att ta över Riche 1945.

Wretman var duktig på att importera internationella trender till Sverige. Fortfarande kallar många svenskar baguette för pain riche. Riche var inte först med namnet eller konceptet baguette, men Wretman var inte sen att utnyttja marknadsföringspotentialen i det trendiga brödet. Andra ”innovationer” i Riches kök var Toast Skagen och Rhode Island-såsen.

Under Tore Wretman skulle gradvis bygga Riche till vad det är idag. Han delade bl.a. av restaurangen och skapade en ny entré från Nybrogatan, varvid Teatergrillen skapades.

”Tores pojkar” – de unga män som började sina karriärer i Wretmans kök – skulle senare gå vidare och skapa många andra viktiga krogar i Stockholms restaurangvärld. Leif Mannerström, Erik Lallerstedt, Örjan Klein och Nils Emil Ahlin är bara några av Wretmans lärjungar som fortsatte att utveckla modern svensk husmanskost.

Kändiskrogen

Wretman och hovmästaren Hans Bratt gjorde på 1960-talet Riche till centrum för Stockholms innekretsar. Ingmar Bergman, Sarah Leander och Greta Garbo var alla stammisar på Riche. Även internationella gäster som drottning Elisabeth II, Gregory Peck och Alfred Hitchcock syntes på Riche.

Riche lyckades förbli ett centrum för nya eliter under flera decennier. Under 1980-talet var det yuppies och stekare och på 1990-talet mediepersonligheter. Under 1990-talet genomgick också krogen ett ansiktslyft signerat Jonas Bohlin. Bohlin ska ha inspirerats av en cirkus när han designade den nya interiören i rött och mässing. Riche har också byggt upp en permanent kollektion av konstföremål – målningar, illustrationer, skulpturer och videkonstverk från välkända svenska konstnärer.

Så här, 130 år efter Gustav Petersson startade sitt Riche, så är krogen sig förvånansvärt lik. Renoveringar och mattrender till trots så har Riche har behållt sin plats som ett centrum för Stockholms innekretsar. Kan det blir 130 år till?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *