Gregory Peck – En av de största manliga stjärnorna under Hollywoods gyllene era

Bland nutida generationer kan det vara svårt att greppa hur stor Gregory Peck var under 1940-talet och ända fram till 1960-talet. Medan skådespelare som Cary Grant och Humphrey Bogart ofta fått iklä sig roller som några av 1900-talets största manliga stilikoner, är det mer sällan man hör om Gregory Peck i dessa sammanhang – trots att de alla verkade under i stort sett samma årtionden under Hollywoods gyllene era.

Trots att Gregory Peck kanske inte har riktigt samma stjärnglans runt sig i dagens läge var han definitivt en av de Hollywoods största stjärnor under dessa tre årtionden. Detta oavsett om det handlade om romantiska filmer, komedier, draman eller äventyrsfilmer.

Gregory Peck fick en Oscar 1962 för sin roll i How to kill a Mockingbird (Skuggor över södern). Även sin roll som kapten Keith Mallory i filmen The Guns of Navarone (Kanonerna på Navarone) från 1961 är han vida känd för ännu idag.

Förutom sina skådespelartalanger berodde hans storhet kanske delvis på att många andra av de ledande stjärnorna befann sig i krig under andra världskriget. Själv var han befriad från deltagande i kriget på grund av en ryggskada som han fått under en roddkamp under universitetstiden. 

Men framförallt var denne långe, mörke och stiliga man på ett helt annat sätt tillgänglig för media än många av hans skådespelarkollegor. Att så var fallet är lätt att konstatera när man går igenom alla de artiklar som gjordes om honom i Hollywood-magasinet Modern Screen. Under 1940- och 1950-talet fanns det knappt en enda upplaga där det inte fanns någon typ av artikel med Gregory Peck.

Om man vill läsa mer i någon av dessa upplagor finns här några exempel: 

Här är ett par klipp med en dokumentär om Gregory Peck från 1988, där man går igenom hans livshistoria och hans Hollywood-karriär.

Del 1:

Del 2:

Nedan finns de fyra filmer med Gregory Peck som finns tillgängliga i internetarkivet, där den högst rankade filmen på IMDB är överst.

1.To kill a Mockingbird (1962)

2.Roman Holiday (1953)

3.Twelve O’Clock High (1949)

4.The Gunfighter (1950)

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *