Grekiska vinet Tsantali till Sverige

Trots att Grekiska viner inte är så välrepresenterade i Sverige har dessa en mycket lång historia. Men det är först de senaste 30 åren som det äldsta vinlandet i världen återuppstått som ett av de nyaste. Vid sidan av kooperativ och ett fåtal stora vinfirmor har många privata egendomar och en ny generation välutbildade vinmakare börjat återupprätta Greklands anseende som vinland. Grekland är också som vinland känt för att använda traditionella inhemska druvor snarare än de sorter som vanligen förekommer i andra vinländer.

Från en av Greklands mest anrika vinmakarfamiljer lanserades Tsantali Naoussa Reserve 2013 i Systembolagets fasta sortiment i början av denna månad. Tsantali utgör ytterligare ett bevis på att Grekland gör fantastiska kvalitetsviner. Tsantali Naoussa Reserve görs 100% av den inhemska druvan Xinomavro, som familjen Tsantali har ett speciellt förhållningssätt till. Tsantali Naosssa Reserve är ett elegant, medelfylligt vin med mörka bär, balanserade tanniner och lång eftersmak.

Familjen Tsantali har gjort vin och ouzo sedan 1890-talet och äger vinareal i fem viktiga vinregioner i Grekland; Halkidiki, Mount Athos, Rapsani, Maronia och Naoussa. Producenten arbetar med visionen att bevara den grekiska vintraditionen, med fokus på de inhemska druvorna, och samtidigt inspirera och utbilda unga vinmakare i denna tradition. Idag är det den tredje och fjärde generationen av familjen Tsantali som för traditionen vidare. Man strävar efter att respektera vingårdens identitet, har kvalitet och hållbarhet i ständigt fokus samt den anrika historien i ryggen.

Druvorna till Tsantali Naossa Reserve växer på den ursprungsskyddade vingården Naossa Vineyard i norra Grekland. Vinrankorna här är upp till 42 år gamla och växer i sandig lera med en underjord av kalksten. Vid skörd handplockas druvorna och de bästa väljs ut och kallmacereras, blandas och genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras i 16 månader i huvudsak franska ekfat, och en liten andel amerikanska, och lagras ett drygt år på flaska.


Tsantali Naossa Reserve görs till 100% av Greklands nationaldruva Xinomavro, som är en av de mest odlade i norra Grekland. Xinomavro ger viner med frisk syra, stadiga tanniner och röd frukt, (Xinomavro betyder också ”svart syra”). Xinomavro har likheter med druvor som nebbiolo och pinot noir. Viner gjorda på Xinomavro har fantastisk lagringspotential.


Tsantali Naosssa Reserve 2013 är ett torrt, medelfylligt vin med inslag av körsbär och jordgubbar. Vinet har frisk syra, balanserade tanniner och lång eftersmak.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *