Nu inleds grillsäsongen – så kan du minska matsvinnet med rätt portionsmängder

bästa grilltips sommaren 2022

För att bli en mästare vid grillen handlar idag inte endast om att tillreda råvaror till perfektion – det är minst lika viktigt att grilla och förbereda rätt portionsmängder för att undvika matsvinn. Att minska matsvinnet kräver lite eftertanke och planering – men gynnar både plånboken och miljön. HelloFresh gastronomiska chef ger här sina bästa tips inför grillsäsongen.

Då grillen plockas fram vet vi att sommaren står runt hörnet och när det kommer till svenskarnas grillvanor, är maj den månad då de flesta tar fram grillen. Vad gäller val av råvaror grillar svenskar oftast fläskkött, nötkött och korv, men allt fler provar att grilla vegetariskt.*

Rätt portionsmängder minskar matsvinnet

Enligt Livsmedelsverket slängs upp till 37 kilo mat per person årligen; för en familj på två vuxna och två barn handlar det om ca 148 kilo per år och motsvarar en kostnad på upp till 6 000 kr**. Det finns många nackdelar med att slänga mat.

Att kämpa med sitt mästerverk vid grillen, för att sedan slänga stora delar av middagen är varken roligt eller produktivt. Dessutom är det dåligt för både ekonomin och miljön. Att fundera kring portionsmängder är ett enkelt recept på att lyckas med grillmiddagen, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.

Men hur bör man egentligen tänka när det kommer till portionsmängder till grillmiddagen? För att minska matsvinn kan man utgå från den generella grundregeln att beräkna ca 150 g protein och 250–350 g tillbehör per person. Mängden påverkas såklart av vad det är för protein (kött/fisk/kyckling/vegetariskt), samt vad det är för tillbehör som serveras till grillmiddagen.

När det kommer till vegetariskt, kött som fläskfilé, oxfilé, biff, eller fågel utan ben som kyckling och kalkon räcker det med 75–100 gram per person, medan protein med ben kräver en större mängd på ca 200–250 gram. För barn 2-6 år räcker 50-75 gram kött eller vegetariskt per måltid.

När det kommer till grilltillbehör är potatissallad en klassiker, men det är lätt man råkar koka alldeles för mycket potatis, en råvara som inte håller särskilt bra i frysen. Ska du göra en potatissallad räkna med 200 gram, dvs ca två medelstora potatisar, per person.

EXPERTENS BÄSTA TIPS FÖR MAT PÅ GRILLEN

För att hjälpa de grillande svenskarna att grilla sina favoritråvaror och förbereda sina tillbehör har Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan tagit fram sina främsta tips för matlagning på grillen.

Hur tillreder jag det perfekta fläsket på en gasolgrill?

Till svenskar som helst lägger fläsk på grillen och som vill få till den perfekta knapriga svålen och möra steken att använda indirekt värme på antingen en gas- eller kolgrill. Marinad med soja lyfter smaker ordentligt med både sälta och umami. En skvätt av något syrligt, såsom balsamvinäger, vin eller citron gör köttet mörare. Viktigt att komma ihåg är att lägga fläsksteken med fettkanten uppåt för att sedan påbörja den indirekta grillningen. Täck sedan grillen och ha tålamod. Som saftigast blir steken, beroende på storleken, efter ca 1,5h-2h 15min, eller när mitt-temperaturen når cirka 65 grader. Kom ihåg att steken mår bra av att stå i 10–15 minuter innan servering. Om svålen inte är knaprig nog kan man skära av den och grilla den med direkt värme.

Det bästa receptet på grillning är en god portion tålamod och såklart – några smarta samt enkla knep som att grilla på indirekt värme och att hålla koll på temperaturen, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Hel kyckling på grillen – hur fungerar det?

Hemligheten bakom en saftig kyckling är att tillreda den med indirekt värme. Gnid in kycklingen ordentligt både in- och utvändigt med flingsalt. Lägg kycklingen på värmegrill (+200C) och vänta sedan 45-60 minuter. Kontrollera kycklingen var 15:e minut och rotera den till 90 graders vinkel om den blir för brun på ena sidan. Använd din stektermometer och mät kycklingens innertemperatur – den ska vara 72 grader. Voilà – den riktigt saftiga kycklingen med krispigt skinn är färdig att serveras.

Vilka är de bästa grönsakerna till grillen?

När det kommer till grönsaker är squash, paprika, svamp och lök grillen bästa vänner. Värm grillen till +170C – +220C, tillsätt olivolja, salt och peppar på grönsakerna och grilla dem i ca 5-10min tills de mjuknar lite och får de fina grillmärken.

Hur gör jag den mest smakrika majskolven?

Majskolvar är mångas favorit på grillen, och det är inte konstigt – det är faktiskt otroligt enkelt att lyckas med. Ha hög värme på grillen, och grilla majskolven i 10 min. Att grilla färska majskolvar med skal funkar bra, men glöm inte trimma skalet. Majskolven är god som den är, men ännu godare blir den med smör och salt för att ta fram den ultimata sommarsmaken.

Sallad till grillen – vad ska jag välja?

Vi är ganska säkra på att potatissallad alltid går hem i och med att den passar perfekt till en mör köttbit. Koka potatis som vanligt och förbered dressing under tiden. Blanda rödlök, gräddfil, grekisk yoghurt, gräslök och smaka av med salt och lite senap så är din potatissallad klar att serveras.

***

*Grilldoft och bristande tålamod – så tänker svenskar kring grillning, undersökning från YouGov på uppdrag av Elon, 06-2021
**Livsmedelsverket

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *