Grönstedts VO var årets Nobelcognac

årets drycker på nobelmiddagen 2018

En nästan lika stor tradition som att Nobelfesten årligen hålls i december i Gyllene salen, är att det serveras Grönstedts cognac som avec. Precis som många gånger tidigare fick även årets gäster njuta de ädla dropparna till kaffet.

Det finns de som anser att det ska serveras mer svenska drycker på Nobelfesten så att de långväga gästerna får njuta av lokala produkter. Och när hela världen har ögonen på festen, bör vi passa på att visa upp vad Sverige har att erbjuda. Med det i åtanke är Grönstedts cognac ett utmärkt val.

Grönstedts VO produceras visserligen inte längre i Sverige, men ursprunget finns här, i Gamla Stan i Stockholm. Redan 1846 blandade Johan Daniel Grönstedt sin första flaska cognac i eget namn. I dag är hans varumärke Sveriges mest sålda cognac.

Grönstedts förenar svensk historia och det franska hantverket. Varumärket skapades för över 170 år sedan och i dag produceras cognacen i sydvästra Frankrike. Reglerna kring produktionen är strikta för att garantera såväl kvalitet som ursprung och all världens cognac görs i dag i ett litet område kring floden Charente.

I år föll valet alltså på Grönstedts VO. En fyllig cognac med bra balans mellan frukt och fatkaraktär. Den är knäckig med lång eftersmak som präglas av cederträ och crème brûlée samt en doft av rulltårta. Utmärkt att kombinera med efterrättskaffet.

årets cognac på nobelmiddagen 2018

Grönstedts VO finns i Systembolagets beställningssortiment och har artikelnummer 87538. Priset är 309 kronor för 500 ml.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *