Guinness presenterar två nya öl baserade på recept från 1796 och 1801

I höst lanserar Guinness två helt nya öl – Guinness Dublin Porter och Guinness West Indies Porter. Båda är inspirerade av originalrecept från bryggeriets historiska dagböcker från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Nyheterna kommer att serveras på utvalda pubar och restauranger runt om i landet samt finnas i Systembolagets beställningssortiment från och med november 2015.

Guinness Dublin Porter och Guinness West Indies Porter är de första ölen som tagits fram för Guinness nya bryggarprojekt ”The Brewers Project” på St James Gate Brewery i Dublin. Projektet syftar till att kombinera bryggeriets långa erfarenhet av att framställa öl med dess stolta arv av kvalitet och innovation. Satsningen innebär att sex talangfulla bryggare har fått i uppgift att ge liv åt nya spännande ölsorter genom att utforska och omtolka historiska recept hämtat från bryggeriets dagböcker.

Bryggarna i ”The Brewers Project” började, liksom sina föregångare, sin resa i Guinness pilotbryggeri på St James Gate i Dublin. Pilotbryggeriet är Guinness bäst bevarade hemlighet och har sedan bryggeriet grundades varit dess centrum för innovation och hantverk. Här har bryggarna sedan 255 år, varit upptagna med att brygga öl och att förfina sin teknik.

– Under de senaste åren har hela öllandskapet utvecklats och förändrats och vi vill fortsätta att ligga i framkant när det gäller innovation och hantverk. Våra bryggare, kärnan i Guinness nya byggarprojekt, brinner för att tänja på gränserna samtidigt som de månar om att hålla fast vid Guinness kvalitet och rika arv. Nyheterna Dublin Porter och West Indies Porter står för något nytt och spännande och visar vad man kan göra med stout, säger Barry Wylie, en av bryggarna i ”The Brewers Project”.

Guinness Dublin Porter

guinness dublin porter
Guinness Dublin Porter har sitt ursprung i ett recept hämtat från en av bryggeriets dagböcker från år 1796. Detta var en tid då porter var en del av den dagliga ransonen för många arbetare. Efter en lång arbetsdag i Dublin eller London skulle denna Guinness ha varit ett uppskattat val. Ölet sägs ha avnjutits av bland andra Charles Dickens, Bram Stoker och John Keates. Det är också den första irländska Guinness porter som levererades till England.

Guinness Dublin Porter har en söt och mjuk smak av malt och toner av mörk karamell.

Guinness West Indies Porter

guinness west indies porter
Guinness West Indies Porter är baserad på ett recept från en dagbok daterad 1801. Porter var då en mycket uppskattad dryck bland handlare, sjökaptener och affärsmän i Västindien. År 1801 tog sig Guinness bryggeri an utmaningen att skapa en porter som kunde behålla samma kvalitet och smak.

Efter ha tillbringat 4-5 veckor i ett lastutrymme på ett fartyg med destination till tropiska breddgrader, som Karibien. Den nya portern klarade av långa sjöresor, men den visade sig även vara en mycket intressant och smakrik öl med en personlig karaktär som kom att uppskattas av många.

Guinness West Indies Porter är en smakrik porter – komplex men fyllig, med inslag av kola och choklad.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *