Innovatörerna Candela, X Shore och Agapi Boat Club går samman för ett hållbart båtliv tillgängligt för fler

Agapi Boat Club, den Stockholmsbaserade båtklubben som leder delningsekonomin för premiumbåtar i Europa, har ingått ett partnerskap med X Shore, företaget bakom en helt ny generation av helt elektriska, uppkopplade båtar, och Candela, skaparna av hydrofoilande elbåtar. Både X Shore och Candela kommer att ansluta sig till Agapi Boat Clubs flotta och göra dessa branschledande elbåtar tillgängliga för fler människor och båtdelning.

Agapi Boat Club, som lanserades kommersiellt 2016, ligger i framkant när det gäller den globala konsumenttrenden ”användarskap framför ägande”. Agapi Boat Club erbjuder möjligheten till bekymmersfritt båtliv där medlemmarna har tillgång till premiumbåtar på flera platser med ett enkelt bokningssystem.

Ett mer hållbart båtliv

Baserat på användningsdata från 2021 tror Agapi Boat Club att en stor del av medlemmarnas båtturer skulle kunna göras med elbåtar som ger samma prestanda och upplevelse som när man kör fossilbränsledrivna båtar. Med X Shore- och Candela-båtarna i flottan kan Agapi Boat Club göra det bästa av elbåtlivet tillgängligt för fler människor för att underlätta övergången till ett hållbart båtliv. 

Genom att lägga till X Shores Eelex 8000 i sin flotta kommer Agapi Boat Club att bidra till att tillgodose den ökande efterfrågan bland en hållbarhetsfokuserad kundkrets på smarta elbåtar med hög hastighet. Eelex 8000, som tillverkas i Sverige, är 100 % elektrisk och producerar inga rökgaser och inget buller, vilket minimerar påverkan på vattenvägar och marint liv.

Egen app för mobiler och smartklockor

Den har också en egen app för mobiler och smartklockor som låser upp och sätter igång båten när den är inom räckhåll, smart överborddetektering och programvara för geofenzering. Eelex 8000 kommer att vara tillgänglig för medlemmar i Agapi Boat Club från och med 2022, med början i Stockholm och Palma de Mallorca, och kommer att utvidgas till andra hamnar i Agapi Boat Club framöver. 

Candela’s helt nya, högteknologiska C-8 elektriska hydrofoilbåt flyger över vågorna och använder 80 % mindre energi än konventionella båtar. Hydrofoiltekniken ger lång räckvidd med enbart elektricitet i höga hastigheter och en mycket jämn färd. Avancerad mjukvara och datorer ser till att Candela C-8 flyger över skvalp och vågor utan att det smäller eller bullrar. Med en räckvidd på mer än 50 sjömil vid 20 knop kan C-8 täcka även de längsta avstånden.

Candela C-8 – utformad av ingenjörer från flygplans- och programvaruindustri

Candela C-8 har utformats av ingenjörer från flygplans- och programvaruindustrin och är fullt utrustad för den nya delningsekonomin. Båtens mjukvara är alltid ansluten till molnet och uppgraderas kontinuerligt OTA, vilket gör att olika användare kan få tillgång till båtens funktioner.  

Till skillnad från traditionella båtar, som kräver att kaptenen ständigt trimmar motorn, justerar C-8:s Flight Controller automatiskt hydrofoilerna och ger en jämn åktur och en enkel användarupplevelse. C-8 är också byggd för en båtupplevelse utan underhåll, vilket är optimalt för båtdelning. Candelas farkoster kommer att vara tillgängliga för Agapi Boat Club-medlemmar 2023, och under en begränsad tid redan 2022. 

Agapi Boat Club har en historik av att ständigt utmana det traditionella tänkandet kring båtliv med en världsledande prenumerationstjänst som ger tillgång till högpresterande premiumbåtar. Eftersom vi fokuserar på en ny typ av båtliv där frihet, enkelhet och hållbarhet betonas, är vi glada över att gå samman med de främsta ledande elbåtsmärkena för att driva denna övergång mot ett mer hållbart båtliv, säger Peder Asplund, vd och grundare av Agapi Boat Club.

Det är fantastiskt att se tre svenska företag gå samman för att bidra till att göra framtidens båtliv mer hållbart. Vi ser fram emot att fler människor runt om i Europa ska få uppleva Eelex 8000 genom vårt samarbete med Agapi Boat Club, där de kommer att kunna se att framtidens båtliv är elektriskt, säger Jenny Keisu, VD för X Shore.

Gustav Hasselskog, vd för Candela, tillägger:

Den elektriska Candela C-POD-drivlinan är utformad för kommersiell användning och kommer även att driva vår kommande hydrofoilfärja Candela P-30 samt den nya taxibåten Candela P-12. Målet är att erbjuda en ny nivå av produkttillförlitlighet, vilket naturligtvis har många fördelar för båtdelning.”

Om Agapi Boat Club

Agapi Boat Club är en del av Agapi Boating AB, ett privatägt företag som grundades 2006 av Peder Asplund och Alejandra Levinas Asplund och har sitt huvudkontor i Stockholm. Idag är de fortfarande huvudägare tillsammans med investerarföretaget Permak AB. Styrelsen och aktieägarna består av ett antal kända profiler i den svenska industrin med en stark bakgrund i internationella företag.
 
Agapis strävan har sedan starten varit att skapa en ny typ av båtliv med fokus på frihet, enkelhet och hållbarhet. Företaget började med båtcharterverksamhet som snabbt utvecklades 2010 till att designa och bygga Agapis båtmärke, vilket resulterade i en familj av internationellt prisbelönta båtar. Medlemskapsgrenen, Agapi Boat Club, grundades 2016.

Om X Shore

X Shore grundades 2016 av en av Sveriges mest kända entreprenörer, Konrad Bergström. X Shore bygger på tre pelare; design, hållbarhet och teknik. Genom att räta upp skeppet har X Shore satt en kurs för långsiktig hållbarhet som vi alla kan vara stolta över genom sin nya teknik, innovativa forskning, smarta design och hållbara material som gör det möjligt för passagerare att utforska världens hav och sjöar utan det skadliga buller och de skadliga rökgaser som en motor som drivs med fossila bränslen avger. 

Sedan starten har X Shore vunnit flera priser för designen av sina båtar, bland annat det prestigefyllda tyska innovationspriset. Eelex 8000 har nominerats som en del av European Boat of the Year Award 2022. 

Om Candela

Candela grundades av Gustav Hasselskog 2014 och har återuppfunnit båtlivet genom att skapa ett högeffektivt, helt elektriskt framdrivningssystem för både fritidsbåtar och kollektivtrafik med sina hydrofoilande elbåtar. Uppdraget var och är att göra en elbåt med bättre prestanda än fossilbränslekonkurrenten. I dag ligger företaget i framkant globalt med sin innovativa design och teknik.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *