Stora guiden om Halloween – Tips på Halloween-dräkter 2021

halloween guide

Halloween firas den 31 oktober 2021 och just nu är det många som söker efter Halloween-dräkter online. Här tar vi fram lite idéer på Halloween dräkter och vad du kan klä ut dig till Halloween 2021. Vi har också svaren på de vanligaste frågorna om Halloween.

När och varför firas Halloween?

halloween historia

Längst ner hittar du svaren på de vanligaste frågorna om Halloween.

Var finns bästa Halloween kläder online?

Halloween-kläder online hittar du på flera sajter som säljer maskeraddräkter. Några av de bästa svenska webbsidorna som säljer Halloween kläder är följande:

Bland dessa är speciellt CDON underskattat. Här hittar du nämligen en stor mängd olika dräkter för Halloween, bland annat alla de dräkter du ser i Squid Game.

Halloween 2021 – vad kan man klä ut sig till?

En av de stora frågorna som många kämpar med inför varje Halloween är vad man skall klä ut sig till. Det är rätt vanligt att följa med trenderna i detta fall och många väljer att klä ut sig till en karaktär i en populär TV-serie eller film. Ifjol var det många som valde La Casa de Papel som Halloween-dräkt. I år är det inget högt odds på att många kommer att välja kläder från Squid Game som dräkt till Halloween.

Tipset! Det vanliga ”misstaget” många gör att att helt enkelt klä ut sig – likt till en karneval. Själva idén med Halloween är att använda kläder som förväntas skrämma andra människor.

Bästa Halloween kläder 2021

Här tar vi fram lite idéer för vad du kan klä ut dig till Halloween 2021.

Klä dig enligt trend

Det lär alltså vara populärt att klä sig enligt någon av de karaktärer som finns i just nu populära TV-serier som Squid Game. James Bond-filmen No Time to Die har också nyss lanserats och det lär vara populärt att söka efter Safin masker online till Halloween 2021.

Squid Game dräkt för Halloween 2021

Squid game dräkt halloween 2021

Det märkts att Squid Game förväntas bli årets stora trend bland Halloween dräkter 2021. Hos CDON hittar du en hel avdelning med dräkter tillägnad denna serie. Bland annat denna Squid Game BOSS dräkt som inkluderar mask och handskar. Sådär lagom skrämmande i Halloween-tider. Men i princip alla karaktärer finns med i avdelningen, så det är bara att välja och vraka. CDON verkar vara den enda av svenska webbutiker som säljer Halloween dräkter med Squid Game som tema.

Halloween mask som lyser

halloween mask som lyser 2021

Det är populärt att leta efter Halloween masker som lyser. Detta drar onekligen uppmärksamhet till din Halloween dräkt om det är det du önskar. Ovan hittar du exempel på en mask som lyser för Halloween 2021.

Halloween pardräkter

För de som kommer till en fest som par är det också vanligt att komma i pardräkter. Hos samtliga av ovan nämnda sajter hittar du pardräkter för Halloween 2021 med olika teman.

Andra tips på Halloween dräkter för 2021

bästa halloween dräkter för 2021

Trots att det är många som söker efter Halloween dräkter med hög igenkänningsfaktor, är det ingen som säger att du inte kan improvisera när du väljer Halloween-dräkt. Varför inte ta delar av olika karaktärer och sy ihop det till en. På det sättet minimerar du också risken att ha exakt samma dräkt som andra som delta i en Halloween-fest.

Ovan ser du en Day of the Dead Señor Skelett Maskeraddräkt som egentligen är tänkt för den mexikanska högtiden Day of the Dead. Du kanske känner igen den som dräkten Daniel Craig bar i öppningsscenen av Bond-filmen Spectre från 2015. Det är förresten en utmärkt idé för den som söker inspiration för Halloween dräkter 2021 – sök bland Day of the Dead-dräkter online. Varför inte som pardräkter likt nämnda Bond-film?

Var hittar man Halloween dekoration på nätet?

På alla av ovan nämnda sajter finns både utomhusdekoration och inomhusdekoration för Halloween. Det är bara att välja och vraka!

Vanliga frågor och svar om Halloween

När firas Halloween 2021?

Halloween infaller söndagen den 31 oktober 2021. Det är dock vanligt att man firar Halloween redan på fredagen i form av olika fester.

Hur kom Halloween till?

Halloween har sina rötter från den keltiska högtiden Samhain för ungefär 2000 år sedan, som var en keltisk skördefest för att fira sommarens slut. Tron var att gränsen mellan vår och de dödas värld var som tunnast under denna tid på året. Denna fest påbörjades den 31 oktober.

Vad betyder Halloween?

Halloween kommer från engelskans All Hallows Eve(ning).

Vilka länder firar Halloween?

Halloween firas främst i västvärlden där den amerikansk populärkulturen har starkt inflytande.

När kom Halloween till Sverige?

Även till Sverige kom Halloween via amerikansk populärkultur. Halloween finns omnämnt i Sverige redan under 1950-talet, men det var inte innan 1990-talet som firandet började uppmärksammas mer i Sverige. 1997 tog det Svenska Köpmannaförbundet ett beslut om att införa Halloween som en tradition i ett försök att stimulera handeln.

Vad gör man på Halloween?

I Sverige är det många barer och klubbar som ordnar Halloween-fester. Det finns också många andra evenemang runtom i landet där man uppmärksammar Halloween.

Varför pumpor till Halloween?

Ursprungligen använde rovor bland kelterna 800-900 f.Kr. där de satte eld på dessa och använde dem som lyktor för att hålla andar på avstånd. Det var i slutet av 1800-talet som pumpor blev symbol för Halloween. Även de miljontals irländska migranter som anlände till USA under 1800-talet hade som tradition att göra ljuslyktor av rovor. När irländska seder blandades med både mexikanska och engelska ersattes rovorna med pumpor.

Är Halloween en röd dag?

Halloween är inte en röd dag. I Sverige har Halloween ingen koppling till firandet av alla helgons dag och är därför heller inte en helgdag.

Är Halloween och allhelgona samma sak?

Nej, allhelgona eller alla helgons dag infaller första lördagen mellan 31 oktober och 6 november och har ingen direkt koppling mellan varandra.

Källor:

Nordiska Museet

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *