Hårda män pratar mjuka saker

poddar för män
Foto: Marcus Österström

Idag tipsar vi om en podd för riktiga gentlemän. Män som vågar bejaka sitt inre mjuka jag och prata om känslor. Hårdpodden är ett podcastbaserat fikasamtal mellan två män där man pratar om svagheter, brister, rädslor, vardagsföreteelser, relationer och utmaningar. Robert Järnskoog och Markus Fernlund är tillsammans Hårdpodden – ”mjuka män pratar om hårda saker”.

Livet är för kort för att inte göra världen bättre. Syftet med hårdpodden, som lanserades i juli i år, är att vara en viktig kommunikationskanal till framför allt män där initiativtagarna vill göra det bästa de kan för att bidra till att fler män(niskor) blir medvetna om sig själva, sitt förhållningssätt till livet och sig själva och därmed även sina medmänniskor.

För snart två år sedan ringde Robert mig och tyckte vi skulle starta en podd. Från första början var idén att utveckla min plattform som författare och föreläsare där han skulle agera lekmannen och jag svara på frågor. När idén fick mogna ett år blev det ett mer frisläppt samtal mellan två män mitt i livet. Vi hittade en resa som var bra mycket mer än vad vi hoppats på, säger Markus Fernlund.

Hårdpodden har som ambition att vara medveten om sina egna tankar och känslor inom livets olika områden. När man börjar undersöka och diskutera de små sakerna i livet så finns det ofta mer under ytan. För varje liten händelse har vi ett inprogrammerat beteende som människa och som man. Ett beteende som i sin tur har en bakomliggande orsak.

Det fria samtalet där vi låter känslorna styra och inte ett manus, leder oss till platser i samtalet vi inte skulle uppleva annars. Hoppas att vi kan dela med oss av det till alla som lyssnar. Vi är två vanliga män, där Markus är den som jobbar med detta ämne och jag är i det skedet i livet att jag är intresserad av att lära mig mer om mig själv. Vi jobbar utan mallar och samtalar om ämnen som känns aktuella för oss och för dagen. Det är viktigt att för oss att gå ett lager djupare. Att hitta ett mer konstruktivt sätt att hantera en vardagssituation, säger Robert Järnskoog.

Foto: Marcus Österström

Robert Järnskoog

Robert är inflyttad till Umeå sedan 20 år tillbaka. Han är lekmannamässigt intresserad inom området personlig utveckling och har arbetat med sälj, marknad och kommunikation de senaste 23 åren. Nu jobbar han som depåchef på Ramudden i Umeå. Robert har musik som stort intresse och har en bakgrund som sångare och gitarrist i olika band.

Markus Fernlund

Markus är föreläsare och författare inom ämnet personlig utveckling. Den bästsäljande debutboken Dina Sanningar kom ut 2015 och har hittills sålt i ca 25000 exemplar. Året därpå följde han upp med boken Sanningar. Markus bor både i Umeå och Söderhamn.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *