Harry Potters Storbritannien

Måndagen den 26 juni kommer att bli magisk eftersom Harry Potter firar sin 20-årsdag då. Boken Harry Potter och de vises sten, skrevs av den då okända författaren J.K. Rowling 1997, och har sedan dess sålts i otroliga 450 miljoner exemplar.

Sex böcker, åtta filmer, två teaterpjäser och lanseringen av franchiseserien Fantastic Beasts senare är Harry Potter i allra högsta grad en riktigt brittisk ikon. Inför kommande semestermånader tipsar vi här är om några av de platser som man kan besöka i Storbritannien för att uppleva magin kring Harry Potter:

Warner Bros Studio Tour, Leavesdon, sydöstra England

Foto: https://www.flickr.com/photos/karen_roe/

Lyckligtvis för Potterfans sparades mycket av rekvisitan, de mytiska sakerna och ikoniska uppsättningarna från produktionerna, vilket gör denna studio till en skattkista av vackert gjorda föremål. Här kan man göra en resa genom de berömda uppsättningarna, återskapa sina favoritscener och provsmaka utsökt Butterbeer.

Studioturen har precis öppnat den förbjudna skogen där man kan gå under stora träd, kontrollera vädret och till och med buga inför Buckbeak, den magnifika hippogriffen. Warner Bros Studio Tour ligger i Leavesdon, strax utanför London, och ligger 70 minuters bilresa från London eller 55 minuters resa med kollektivtrafik.

The Palace Theatre i London

Foto: https://www.flickr.com/photos/mattmay/

J.K. Rowling, Jack Thorne och John Tiffanys har tagit teatervärlden med storm och vann nyligen nio Olivier Awards. I pjäsen Harry Potter and The Cursed Child baserad på en originalhistoria får vi följa Harry Potters yngsta son Albus utmaningar med sitt familjearv, då Harry kämpar med problem som vägrar att vara kvar i det förflutna.

Biljetterna till föreställningen säljs snabbt slut, men 40 biljetter släpps varje fredag ​​i en specialutlottning som kallas ‘Friday forty’ – man kan pröva lyckan och se om man kanske är en av de lyckliga. Pjäsen spelas i två delar och de är avsedda att ses i ordning samma dag (matiné och kväll) eller på två efterföljande kvällar.

The Elephant House, Edinburgh, Skottland

Foto: Stephen Montgomery

Elephant House är ett gourmet- och kaffeemporium som räknas som Harry Potters födelseplats då författaren J.K. Rowling skrev mycket av sina tidiga romaner här med utsikt över Edinburgh Castle. De bästsäljande författarna Ian Rankin och Alexander McCall Smith har också besökt detta café. Hit kan man komma för att bli inspirerad, eller helt enkelt för att tillfredsställa din hunger med hemlagad soppa, kakor och måltider som de skotska nationalrätterna haggis, neeps och tatties.

Elephant House ligger en tio minuters promenad från tågstationen Edinburgh Waverley – tåg från London tar cirka fyra och en halv timme. man kan även ta direktlyg från Stockholm till Edinburgh genom SAS och Norwegian.

Lack Abbey, Lacock, Wiltshire, sydvästra England

Om man beger sig till den pittoreska engelska byn Lacock i Wiltshire, så hittar man platsen där delar av filmserien filmades. Lack Abbey, en gång ett medeltida kloster och hem till en domare av Henrik den femtes domstol, är fylld av historia och vidskepelse. Ta en tur till klostret och se om du kan känna igen Hogwarts interiörer, som professor Snapes klassrum. Stanna även till i byn och kolla om du kan se Horace Snigelhorns hem från Halvbloodsprinsen.

Lacock ligger i Wiltshire, sydvästra England. Det är en två timmes och 20-minuters bilresa från London, eller 50 minuters bilresa från Bristol.

Gloucester Cathedral, Gloucestershire, västra England

Gloucester Cathedral och dess vackra kloster har lett till Gryffindors samlingsrum, stormats av ett troll och blivit välsignat av den feta damen. Katedralen har gratis inträde och är väl värt ett besök för den som önskar återupptäcka miljöerna från Harry Potter-filmerna.

Gloucester Cathedral ligger i hjärtat av Gloucestershire, som ligger en timmes bilresa från Bristol på västkusten i England, eller ungefär två timmar med tåg från London.

Puzzlewood, Forest of Dean, Gloucestershire, västra England

Puzzlewood i Dean Forest är helt magiskt med sina vridna träd och förtrollande skogsmark. Den har använts som bakgrund i otaliga filmer, inklusive Harry Potter. I filmen Harry Potter och dödsrelikerna del 1 gömmer sig trion i skogen medan de jagar horkruxer. Under ett besök vintertid kan man dessutom få se skogen glittra med frost, något som ytterligare mystifierar upplevelsen.

Dean Forest ligger i Gloucestershire, som är en timmes bilresa från Bristol på västkusten i England, eller ungefär två timmar med tåg från London.

Alnwick Castle, Northumberland, norra England

Ett av Storbritanniens äldsta och mest ikoniskt bebodda slott, Alnwick Castle, är hem för familjen Percy och har en historia som sträcker sig över 1000 år. I de första två Harry Potter-filmerna spelade slottet en huvudroll som Hogwarts. Slottet har också blivit förbifluget av Weasleys Ford Anglia, använts som bakgrund för Quidditch-träning, och haft sina omgivningar omhändertagna av den älskvärda skogsvaktaren Hagrid. Häxor och trollkarlar kan besöka slottet och upptäcka dess forntida historia, och även ta del av lektioner i kvastflygning.

Alnwick Castle ligger i nordöstra England. Det är mindre än två timmars bilresa från Edinburgh i Skottland, och är en fyra timmars tågresa från London.

Återskapa en resa till Hogwarts, London och Skotland

Ingen Harry Potter-resa skulle vara komplett utan att återskapa Harry, Hermione och Rons resa till Hogwarts, skolan för trollkarlar. Börja med att återskapa ”vagnen genom väggen”-scenen när Harry måste hitta vägen till plattform 9 3/4. På London’s King’s Cross station har man en fotomöjlighet att göra just det, plus att här finns en butik som säljer alla möjliga Pottersaker.

Föreställ dig sen att du är på Hogwarts Express och gå ombord Jacobites ångtåg i de skottska högländerna. Man kommer att åka förbi berg, floder och lochs, samt åka över den berömda viadukten Glenfinnan, med 21 valv och som kan ses i filmerna.

King’s Cross i London har sin egen tunnelbanestation. Man kan åka Jacobites ångtåg Fort William, vilket är cirka tre timmar från Edinburgh.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *