Hemliga rum 2016

Göteborgs Residens Josef Frank rummet

Idag lördag den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk för fjärde gången på dörren till Sveriges hemligaste rum. Klockan tio vrider vi om nyckeln till tio hemligheter runt om i Sverige. Flera av de hemliga rummen är stockholmsnära – Kronobageriet, Västra stallet och Stockholms observatorium i Saltsjöbaden. En glimt av generalkonsulatet i Istanbul ges också som tillfälligt, och till del, har fått flytta in på Västra stallets vind. 

Det är i år fjärde gången som Statens fastighetsverk anordnar Hemliga rum. 2004, 2008 och 2012 ringlade köerna långa till de för en dag upplåsta platserna. Hittills har 157 000 personer valt att uppsöka de utvalda hemligheterna och därigenom fått fördjupad kunskap om platsernas historia, genom det fysiska besöket men också genom de historier som viskats fram.

– Hemliga rum är ett sätt för oss på Statens fastighetsverk att visa vilket spännande uppdrag vi har – att hållbart vårda, förvalta och utveckla några av de finaste kultur- och naturmiljöerna i Sverige. Under Hemliga rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Tre citynära hemligheter och en i Saltsjöbaden 

De tio utvalda platserna är denna gång spridda över sex landskap, från Skåne till Uppland. För stockholmaren finns tre citynära hemligheter, ett hemligt rum i Saltsjöbaden och dessutom två på utflyktsavstånd om man är beredd att åka en bit.

Det är en spännande blandning av historier som vi bjuder på i våra stockholmsnära rum; ett kronobageri som i över 300 år servade militären med bröd, ett stall med plats för över 200 hästar och ett observatorium som var Europas främsta. I Västra stallet ger vi också en glimt av vår utrikesverksamhet genom att berätta om generalkonsulatet i Istanbul, säger Lena Flodin projektledare för Hemliga rum vid Statens fastighetsverk.

För den som är sugen på en utflykt finns möjlighet att bege sig till Skoklosters slott där vi bjuder på en unik takrenovering eller till Kavaljersflygeln vid Gripsholms slott där man får höra mer om Gustav III:s utsvävande hovliv.

Copyright/Photo: Melker Dahlstrand/Unicef melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88
Foto: Melker Dahlstrand
Copyright/Photo: Melker Dahlstrand/Unicef melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88
Foto: Melker Dahlstrand

Nedan presenteras de fyra stockholmsnära rummen.

Kronobageriet, Östermalm

Nära Nybroviken, precis intill Dramaten, ligger Kronobageriet. En avlång byggnad med vit fasad full av svarta fönsterluckor. Kronobageriet uppfördes på 1640-talet och är därmed Östermalms äldsta hus. Det är därtill Stockholms äldsta industrifastighet. Här bedrevs bageriverksamhet för kronan i mer än 300 år, ända fram till 1958.

Under Hemliga rum berättas historien om Kronobageriet och om hur man här bakade 30 ton bröd per dygn, 60 000 limpor.

På Kronobageriet kommer våra besökare att få vandra runt i huset för att själva leta spår efter bageritiden. Det mesta av de gamla bakugnarna är borta idag men man kan se rester av såväl ugnar som skorstenar. Här finns också en vacker mjölstört från vilken man skickade ner mjölsäckar efter att ha vinschat upp dem på utsidan, säger Elisabet Jermsten, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk

Utöver bageriverksamheten kommer Statens fastighetsverk att berätta om de renoveringar som ägt rum här, först på 70-talet och därefter så sent som förra året – båda gångerna för att anpassa byggnaden till museum. SFV:s hyresgäst Scenkonstmuseet, som just nu förbereder för att öppna sitt nya museum här våren 2017, finns på plats för att ge en försmak av sin verksamhet.

Den som besöker Kronbageriet på lördag har också chans att få smaka på bröd som tagits fram efter ett recept från 1700-talets Kronobageri.

Copyright/Photo: Melker Dahlstrand/Unicef melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88
Foto: Melker Dahlstrand

Västra stallet, Östermalm samt Generalkonsulatet i Istanbul 

1818 flyttade Karl XIV Johans infanteriförband, Livgardet till häst, in i en toppmodern kasern mellan Linnégatan och Storgatan på Östermalm. Två av byggnaderna – det östra och västra stallet – var avsedda för dåtidens transportmedel, hästen. Under Hemliga rum visar Statens fastighetsverk Västra stallet, ett stall som då det begav sig rymde 200 hästar och enorma mängder vatten och hö.

Idag finns det inte många bevarade stall kvar innanför Stockholms tullar. Därför känns det speciellt att gå in här. Trots att det är så länge sedan kan man fortfarande se spår av alla de hästar som hystes här. Du anar höskullen, spiltor och krubbor och kan till och med se hur hästarna har strukit sig mot trästolparna. Det är en vacker och nästan lite suggestiv miljö, säger Mary Anne Vardy, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Under Hemliga rum i Västra stallet låter man också en helt annan berättelse ta plats, nämligen den om generalkonsulatet i Istanbul – en fastighet som Statens fastighetsverk förvaltar och som för några år sedan plockades ned till minsta sten för att jordbävningsförstärkas. Här kommer vi också att bjuda på en riktig kärlekshistoria.

Konsulatet har rymt många spännande möten genom tiderna. Just hit tog konstnären Anders Zorn sin unga hustru Emma på parets smekmånad 1885. På plats i Konstantinopel lät Emma sy om sin brudklänning till balklänning för att på nyårsnatten kunna valsa in i palatsets vackra balsal, säger Mary Anne Vardy.

Copyright/Photo: Melker Dahlstrand melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88
Foto: Melker Dahlstrand

Stockholms observatorium i Saltsjöbaden

Cirka 30 minuters resa från innerstan kan den som vill bekanta sig med Stockholms observatorium – en gång ett av Europas mest framstående observatorier – beundrat av astronomer från hela världen. Att det blev just här i Saltsjöbaden som det nya observatoriet kom att ligga, berodde på stadens utveckling.

Det var helt enkelt ljuset och röken som på tidigt 1930-tal tvingade Kungliga Vetenskapsakademien att flytta sin rymdforskning, från centrala Stockholm till det högt belägna Karlsbaderberget i Saltsjöbaden. Här satsade man stort. Då observatoriet invigdes 1931 kunde man stolt presentera sex runda kupolhus, alla i olika dimensioner, säger Michael Werner, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Antalet teleskop av betydande storlek gör Stockholms observatorium unikt i Norden. Stjärnklara nätter kunde man se en virvelgalax hela 23 miljoner ljusår bort.

Under Hemliga rum öppnas samtliga kupoler i observatoriet. Amatörastronomer finns på plats för att närmare visa och berätta om de olika teleskop och instrument som ryms här. Under dagen finns också möjlighet att höra professor Per Olof Lindblad berätta om observatoriets tillkomst och livet på berget.

Vi är jätteglada att professor Lindblad är med oss på lördag. Per Olof var bara tre år gammal då han, vid Observatoriets invigning 1931, flyttade dit tillsammans med sin pappa professor Bertil Lindblad med familj. Per Olof har både levt och verkat vid Observatoriet under hela sitt liv och har förstås massor att berätta, säger Michael Werner.

Copyright/Photo: Melker Dahlstrand melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88
Foto: Melker Dahlstrand

Hemliga rum går av stapeln idag lördag – en dag, en chans. Platserna är öppna mellan klockan 10.00 – 16.00 och det är fri entré till samtliga av SFV:s aktiviteter.

Årets tio utvalda Hemliga rum är:

1)      Universitetshuset och Lundagård, Lund – lager av historia i studenternas park och hus

2)      Göteborgs residens, Göteborg – stormaktstid, kungshus och en dold trädgård

3)      Vadstena slott, Vadstena – en första klassens krigsmaskin

4)      Visingsö – ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs slottsruin

5)      Gripsholms slott, Mariefred – Kavaljersflygeln, övernattningsrum för Gustav III gäster

6)      Skoklosters slott, Håbo – takrenovering med en garantitid på trehundra år

7)      Kronobageriet, Stockholm – 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri

8)      Västra stallet, Stockholm – spår av 200 hästar och drivor av hö, mitt i city

9)      Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet, Stockholm – historiskt möte i balsalen

10)   Stockholms observatorium, Saltsjöbaden – 11 ton metall för att nå virvelgalaxen

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *