Herrmiddag med en twist

herrmiddag

Henrik Larsson bor i en villa i Tyresö och arbetar som försäljningschef på dagarna. På det privata planet är han dock en hängiven matentusiast som älskar att laga och bjuda på mat. I sällskap av fyra lika matlagningsintresserade vänner har han därför skapat Home Dining Club som enligt egen utsago är “en klubb för matintresserade som vill träffas och umgås.” Inträde till klubben som är öppen för alla sker genom en registreringsprocess på klubbens hemsida och betalning äger rum över swish på uppmaning av värden som bestämmer priset för middagen. Något maxtak eller lägsta pris finns för tillfället inte. Konceptet innebär därmed att man både får utlopp för sitt gastronomiska intresse, såväl när det gäller att äta som att bjuda till, och stiftar nya bekantskaper på köpet med möten som kanske aldrig annars hade blivit till. Inspirerade av Home Dining Club tänkte vi på gentlemannaguiden, med avstamp i den högst uppskattade institutionen herrmiddagen, dela med oss av våra bästa tips för herrmiddag med en twist. 

Tema Las Vegas

Gemensamt för samtliga herrmiddagar vi tänkte tipsa om i den här artikeln är att de kretsar kring ett särskilt tema. Vi talar dock inte om pajiga utklädnader, Halloween-aktiga element eller karaokeafton. Det handlar snarare om att bestämma en röd tråd för kvällen som går igen i klädkod, musik- och menyval och dukning. Vårt första tips består av en glamorös Las Vegas-inspirerad middag där du och dina gäster klär er formellt i smoking och avnjuter krispiga mocktails och god mat till tonerna av sober jazz eller bossanova. Kvällens huvudaktivitet, förutom att umgås och äta och dricka gott, är givetvis en pokerturnering där vinnaren tar hem en pokal samt ett lämpligt pris som alla bidragit till i förskott, såsom ett presentkort på SPA eller biljetter till en hockeymatch. Ett tips i detta avseende är att bilägga relevant information eller skicka med länkar till sajter om pokerns grundläggande regler i din e-inbjudan, jämte verktyg och strategiartiklar som hittas på nätet så att gästerna kan läsa på om aktiviteten och anlända förberedda till eventet. 

Grön herrmiddag

Enligt klyschan gillar män i grupp att samlas kring grillat eller andra rätter där kött spelar huvudrollen, exempelvis hamburgare eller kycklingvingar. De senaste åren har dock det växtbaserade och vegetariska köket skördat alltmer framgångar och under de senaste fem åren har försäljningen i branschen ökat med cirka 15 procent i Sverige. Dokumentärer som Game Changers och What the Health kan tänkas haft ett finger med i spelet jämte en i allmänhet ökad medvetenhet om hälsosam mathållning. I ljuset av detta rekommenderar vi att du anordnar en grön herrmiddag där dina gäster delas upp i olika matlag och därefter ges i uppgift att laga en grön förrätt respektive en grön huvudrätt och dessert. Eftersom en i helhet växtbaserad meny av många fortfarande anses tuff att få till stånd blir själva tillagningsprocessen kvällens röda tråd och en chans för gästerna att öppna sina sinnen och prova något nytt. Menyn har förslagsvis redan bestämts på förhand av värden som bläddrat efter passande alternativ i boken Växtbaserat: god och enkel mat för alla, skriven av Therese Elgquist. 

Mat från världens alla hörn

mat från världens alla hörn

Vårt tredje tips för en herrmiddag med en twist är att utgå från ett särskilt land som sedan styr musikval, matval och klädsel. Ett tips är exempelvis att utgå från Mexiko, ett av de länder i världen som har en rik gastronomi med enorm variation. Be dina gäster klä sig i mexikanska flaggans färger, sätt på lite härlig ranchero-musik i bakgrunden och bjud på en festlig meny som är så mycket mer välsmakande än de klassiska fredagstacosen. Du kan bland annat bjuda på mexikansk räksoppa med ingredienser som sötpotatis och smaksättare som koriander och tabasco. Ett annat förslag är att tillaga carnitas, långbakat kött i lergryta med tillbehör som mangosalsa och vete- eller mjöltortillas. För att göra det hela ännu mer festligt kan herrmiddagen avslutas med att du och gästerna slår sönder en piñata för att få tillgång till desserten som består av en massa godis och frukter.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *